Afbeelding
Lex van Lieshout / ANP

Stichting Leergeld ook van start in Putten

2 november 2018 om 07:18 lokaal

PUTTEN Putten sluit zich aan bij plannen te komen tot de start van de Stichting Leergeld in de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Zeewolde. Het college stelt hiervoor een maximum bedrag van 3.500 euro beschikbaar.

Wijnand Kooijmans

Stichting Leergeld biedt kansen aan kinderen om mee te doen met binnen- en buitenschoolse activiteiten. Het gaat om kinderen in de leeftijd van vier tot achttien jaar uit gezinnen met heel weinig geld. Door de hulp ontwikkelen deze kinderen hun sociale vaardigheden en kennis zo goed mogelijk. Dat maakt dat ze later als volwassenen volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Op dit moment is in de vier gemeenten nog geen Stichting Leergeld actief. Voor de start wil de gemeente Harderwijk een projectleider inhuren. Die moet maatschappelijke organisaties helpen bij het tot stand komen van de stichting. Vanaf 2019 wil Putten jaarlijks zestienduizend euro beschikbaar stellen aan de Stichting.

Het college stelt dat kinderen die opgroeien in armoede nu minder goed kunnen meedoen in de samenleving. Met leeftijdsgenootjes sporten, muziekles, schoolreisjes of een verjaardag vieren is voor deze kinderen niet vanzelfsprekend. Ze dreigen daardoor, zo wordt aangegeven, buitengesloten te worden.

Aangegeven wordt dat hulp vragen bij de gemeente voor sommige inwoners in armoede een (te) grote stap is. Ook zijn mensen niet altijd op de hoogte van de verschillende regelingen waar zij gebruik van kunnen maken. Stichting Leergeld werkt met getrainde vrijwilligers die persoonlijk uitleg geven over hun mogelijkheden.

De vrijwilligers onderzoeken wat nodig is en doen een inkomenstoets. Daarna kijken zij met de inwoner eerst naar de mogelijkheden van regelingen van de gemeente of andere organisaties, zoals het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Wanneer deze regelingen geen mogelijkheden bieden kan de stichting steun verlenen met eigen geld of hulp in nature. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld een tweedehands fiets of het lidmaatschap van scouting.

Maatschappelijke organisaties hebben aangegeven een stichting voor Putten alleen niet te zien zitten. Vertegenwoordigers vormen het bestuur van een lokale stichting. Door als vier gemeenten een stichting op te zetten komt niet al het werk te liggen bij de organisaties in Putten. Alleen kinderen uit huishouden met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum komen in aanmerking voor hulp door de stichting.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie