Arbeidsmigranten vervangen door statushouders

8 maart 2019 om 09:44 lokaal

PUTTEN Puttense bedrijven die nu gebruikmaken van vooral Poolse arbeidsmigranten moeten worden benaderd met als doelstelling in hun plek statushouders in dienst te nemen. De gemeente gaat zich daar actief voor inzetten.

Wijnand Kooijmans

Een motie van Jannita la Roi (Wij Putten) met deze oproep krijgt de steun van de volledige Puttense gemeenteraad. Een voorstel van Henk Koornneef (Gemeentebelangen) statushouders geen voorrang meer te verlenen bij het toewijzen van een woning wordt niet gesteund door andere partijen. Hij is van mening dat statushouders eerst, indien beschikbaar, in tijdelijke huisvesting moeten worden opgevangen. Dit om draagvlak voor de opvang van statushouders te behouden. Hierbij wijst hij op de lange lijst van woningzoekenden.

Koornneef krijgt ook geen bijval om sancties te verbinden aan statushouders die zich onvoldoende inspannen om ingeburgerd te raken. Hierbij denkt hij aan het korten van statushouders met een uitkering of het opleggen van een boete of het vragen van een eigen bijdrage aan de statushouders in de inburgeringscursus.

HUISVESTING La Roi wijst erop dat veel bedrijven een beroep doen op de gemeente als het gaat om de huisvesting van arbeidsmigranten. Naast de pilot in Putten waarbij 150 arbeidsmigranten tijdelijk zijn gehuisvest op een camping. Voor statushouders is het leren van de Nederlandse taal een pré, maar ook dat ze snel werk vinden en daardoor sneller ingeburgerd raken.

Dat is voor haar reden het college van burgemeester en wethouders te vragen in gesprek te gaan met bedrijven die arbeidsmigranten in dienst hebben. Daarbij moet een beroep worden gedaan op het maatschappelijk ondernemen van de betreffende bedrijven. Al beseft La Roi dat het niet als een verplichting aan de bedrijven kan worden opgelegd.

WONINGBOUW Volgens Koornneef zijn veel problemen een gevolg van te weinig woningbouw in de afgelopen jaren. ,,Wanneer we als raad hadden doorgepakt hadden we nu Putten-Zuid al op de rol staan." Het aantal van honderd woningen wordt, zo is zijn mening, bij lange na niet gehaald.

Partijen hechten er aan dat statushouders voorrang blijven krijgen bij het toewijzen van woningen. Mede gezien het belang statushouders verspreid te huisvesten binnen de gemeente om zo deel uit te maken van de Puttense gemeenschap. Jenneke Lubbertsen (ChristenUnie) vindt dat ook hoogopgeleide statushouders lager gekwalificeerd werk moeten aanvaarden omdat dit een opstap kan zijn naar een betere functie.

STOEL Ook Annemarie van de Brug (CDA) vindt werk van groot belang voor statushouders. Dat is ook de reden dat haar partij de motie steunt van Wij Putten. Zonder op de stoel van de ondernemer te willen gaan zitten. ,,Maar misschien kent die de statushouders niet." Wethouder Gerbert Priem zegt dat in 2018 acht woningen aan statushouders zijn toegewezen. Zeven aan gezinnen, één aan een alleenstaande statushouder.

De nieuwe visie van het college op een snelle integratie van statushouders krijgt alleen geen steun van Gemeentebelangen. Deze partij stemt wel in met de benadering van het bedrijfsleven om statushouders sneller aan werk te helpen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie