Afbeelding
M. Michielsen

Verkiezingen Provinciale Staten ook Puttens belang

18 maart 2019 om 07:39 lokaal

PUTTEN De verkiezingen voor Provinciale Staten van Gelderland dreigen een voor of tegen het kabinet Rutte te worden. Dat doet onrecht aan het belang van deze verkiezingen. De provincie speelt een belangrijke rol als het gaat om zaken waarbij de gemeente Putten belang heeft en dat dreigt volledig onder te sneeuwen.

Wijnand Kooijmans

Dat de verkiezingen voor Provinciale Staten niet zo leven komt mede omdat veel kiezers niet weten wat de provincie doet. Daarnaast is er ook weinig rechtstreeks contact tussen burgers en provincie. Voor veel mensen is het volstrekt onbekend dat de provincie hen rechtstreeks in de beurs raakt. Onderdeel van de wegenbelasting maken de zogenoemde opcenten uit. Dat is een bedrag dat is bestemd voor de provincies en waarvan de hoogte ook wordt vastgesteld door het provinciaal bestuur.

De belangrijkste taak van de provincie is de zorg voor de ruimtelijke ordening. In het verleden moesten bestemmingsplannen van de gemeente Putten worden goedgekeurd door de provincie. Dat is inmiddels niet meer zo, wanneer de provincie het niet eens is met een bestemmingsplan moet het bezwaar maken bij de gemeente Putten.

Om het ruimtelijk beleid vorm te geven maakt de provincie een eigen structuurvisie. Een gemeente als Putten moet bij het maken van bestemmingsplannen rekening houden. Gemeenten, maar ook burgers, hebben wel inspraak bij het opstellen van zo'n structuurvisie maar maken daarvan veel te weinig gebruik. Onbekendheid speelt ook hier een belangrijke rol.

WONINGBOUW Een belangrijke rol is weggelegd voor de provincie bij het vaststellen van de benodigde woningbouw. In samenwerking met de gemeenten op de Noord-Veluwe wordt de provincie gevraagd om toewijzing van een contingent woningen. Het is aan de provincie dat aantal uiteindelijk vast te stellen. Dat heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat onder meer een gemeente als Putten te weinig mocht bouwen om aan de vraag te kunnen voldoen. Met als gevolg dat de lijst met woningzoekenden steeds langer is geworden. De provincie ging lang uit van een krimp van de bevolking waar dit probleem eigenlijk alleen in de Achterhoek echt speelt.

Putten heeft te maken met een enorme druk op de woningmarkt. Door een toenemend beroep op woningen vanuit de eigen inwoners maar ook door de komst van arbeidsmigranten en statushouders. Dat is te lang niet erkend door de provincie. De laatste tijd is er wel sprake van een kentering in het provinciaal beleid en mag er meer worden gebouwd.

WEGEN Voor Putten is ook van belang de rol welke de provincie speelt als het gaat om wegen. Te denken valt dan onder meer aan de Voorthuizerstraat waarover recent een voorstel is gedaan. Putten heeft jaren aangedrongen op vooral een veiliger fietspad langs deze weg maar de provincie bepaalt als het gaat om dit soort kwesties zelf de tijd waarop zaken worden aangepakt. Gemeenten hebben hierop vaak (te) weinig invloed. Voor Putten zijn ook andere zaken van belang als het gaat om de rol van de provincie. Zo wordt al jaren gepleit voor een verlaging van de snelheid op een deel van de Nijkerkerweg en de Oude Rijksweg van tachtig naar zestig kilometer. De provincie speelt een doorslaggevende rol als het gaat om het inwilligen van deze wens.

Als het gaat om de uitbreiding of aanleg van bedrijventerreinen is de provincie voor Putten een sta in de weg. De voorkeur wordt gegeven aan regionale bedrijventerreinen. Voor Putten betekent dit dat Harderwijk de voorrang heeft. De wens van Putten zeven hectare bedrijventerrein aan te leggen rond Rimpeler is dan ook een moeizame weg. Zoals de provincie ook verdere verstening van het buitengebied verbiedt.

BEGROTING De provincie is ook belast met het toezicht op de begroting van de gemeente Putten. Omdat deze er voor de komende jaren goed uitziet is het provinciaal toezicht maar zeer beperkt. Indien een gemeente in geldproblemen komt kan het echter zo worden dat een gemeente alleen geld mag uitgeven wanneer hier toestemming voor wordt gegeven door Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie.

De provincie speelt ook een belangrijke rol als het gaat om het onderhoud van provinciale wegen, fietspaden en bruggen. Daarnaast is het stimuleren van het gebruik van duurzame energie ook een taak die op het bordje van de provincie ligt. De rol van de provincie wordt vaak onderschat. Statenleden zijn te vaak onzichtbaar voor de inwoners. Voor de Noord-Veluwe speelt mee dat dit gebied relatief weinig Statenleden heeft die rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen.

PUTTENSE KANDIDATEN Er staan vier kandidaten uit Putten op de kandidatenlijst: Leendert Lodder, 50Plus: ,,Eerlijke kansen voor de agrarische sector, buiten de spits liefst gratis OV voor AOW'ers en gehandicapten en veiligheid in en om het huis.''

Jannie Grevengoed-van den Heuvel, ChristenUnie: ,,De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn vaak niet zo populair, maar deze verkiezingen gaan ook over ons als inwoners van Gelderland. Daarnaast worden in mei de leden van de Eerste Kamer gekozen door de Provinciale Statenleden. Alle wetsvoorstellen vanuit de Tweede Kamer moeten door de Eerste Kamer beoordeeld worden. Ook hiervoor is onze stem waardevol! Zullen we ons voorrecht om een geluid te laten horen in de democratie niet verloren laten gaan?''

Lubbert van den Heuvel: ,,De Provincie is voor velen een onbekende. En onbekend maakt vaak onbemind. Maar de provincie is een niet te onderschatten bestuurslaag en ook belangrijk voor Putten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grote ruimtelijke ordeningsstukken als bedrijventerreinen en woningbouw, maar ook mobiliteit en provinciale wegen zijn belangrijke thema's. Vanuit dit perspectief is het belangrijk voor Putten om ook vanuit Putten een stem te kunnen laten horen. Graag ben ik een van die lijntjes op het Puttense geluid in Arnhem te laten horen.''

Gerrit van Lagen, SGP: geen reactie ontvangen.

Leendert Lodder.
Jannie Grevengoed.
Gerrit van Lagen.
Lubbert van den Heuvel.
Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie