De nieuwe epositie in museum de Tien Malen draait om gebruiksvoorwerpen in de Tweede Wereldoorlog.
De nieuwe epositie in museum de Tien Malen draait om gebruiksvoorwerpen in de Tweede Wereldoorlog. Maranke Pater

De Tien Malen: '(Over) leven in Tweede Wereldoorlog'

11 mei 2019 om 07:54 lokaal 75 jaar Herdenken Putten

PUTTEN Museum de Tien Malen is het 20-jarige jubileum ingegaan met een bijzondere expositie getiteld (Over) leven in de Tweede Wereldoorlog.

Maranke Pater

De tijdelijke expositie over het leven in de Tweede Wereldoorlog draait om het leven dat mensen hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vrijwilligers van het Puttens Historisch Genootschap hebben van verschillende musea objecten geleend om een zo goed mogelijk beeld te geven van het tijdsbeeld van toen. Henk van der Zwaag, vrijwilliger: ,,In het nazitijdperk was het Duitse opleidingsinstituut Bauhaus verboden. Het echtpaar Marguerite Wildenhain-Friedländer en Franz Wildenhain zijn in 1933 naar Putten gevlucht waar ze aardewerkfabriek ‘Het Kruikje’ zijn gestart. Marguerite was hoofd van de keramiekafdeling aan de kunstschool Burg Giebichstein en heeft haar opleiding bij het Bauhaus gevolgd.” Verschillende kruiken en ander aardewerk zijn te bewonderen in de vitrines.

Op de zolder van het museum is de rest van de expositie ingericht. Bezoekers kunnen onder andere te weten komen hoe je van bloembollen een maaltijd maakt en ijzeren keukengerei zien dat door mensen in de grond werd gestopt omdat ze bang werden dat het werd gevorderd om er later munitie van te maken. Blikvanger is de kinderwagen die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd. Peter Vink, vrijwilliger: ,,We hebben de kinderwagen van het kinderwagenmuseum geleend. Het is een kinderwagen met een dubbele bodem waar wapens, voedsel en illegale kranten in vervoerd kon worden.” Een ander bijzonder item is de fiets met houten banden. Van der Zwaag: ,,Mensen die op hongertocht waren gebruikten verschillende vervoersmiddelen. Om niet op te vallen werden lampen geblindeerd van de fietsen.”

Ook is er een portret te zien van de heer van Doorninck. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht de NSB het project ‘Winterhulp’, een liefdadigheidsorganisatie die ervoor wilde zorgen dat de Nederlanders een goed beeld kregen van de bezetter. Het was een collecte en verkoop om geld in te zamelen voor arme Nederlanders. Vink: ,,Van Doorninck heeft een collectant zodanig bejegend dat hij werd opgepakt en gevangen werd genomen. Hij heeft van Pinksteren 1942 tot september 1944 gevangen gezeten in Kamp Beekvliet.”

RAZZIA In september start een nieuwe expositie rondom de Razzia van Putten. Vink: ,,Momenteel zijn er de nodige programma’s in ontwikkeling, ook binnen Putten zelf. Er is een coördinator aangetrokken die zich met herdenken en vieren in Putten bezighoudt en alle onderlinge activiteiten worden op elkaar afgestemd. Er zullen voor deze nieuwe expositie met name voorwerpen worden tentoongesteld van de stichting Oktober '44. Zij richten zich op items die nog niet eerder tentoongesteld geweest zijn en waarvan de nieuwswaarde vrij groot is voor de inwoners van Putten zelf.”

VRIJWILLIGERS Het Puttens Historisch Genootschap is een stichting die geheel draait op vrijwilligers. Momenteel zijn er 35 vrijwilligers werkzaam op verschillende vlakken. Van der Zwaag: ,,We zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden om zich bezig te houden met de historie van ons dorp." Voor informatie over de expositie: www.detienmalen.nl.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie