Er moeten snel plannen worden gemaakt voor woningbouw na Rimpeler.
Er moeten snel plannen worden gemaakt voor woningbouw na Rimpeler. Wijnand Kooijmans

Raad wil meer woningbouw

31 mei 2019 om 07:25 lokaal

PUTTEN Het aantal jaarlijks te bouwen woningen in Putten kan worden verhoogd van 100 naar 120. Dat zegt wethouder Nico Gerritsen naar aanleiding van een discussie in de commissie Ruimte. Maar niet direct dit jaar of volgend jaar.

Wijnand Kooijmans

Nog voor de zomer wil het college van burgemeester en wethouders komen met voorstellen voor toekomstige uitbreidingslocaties. Uit de woorden van de wethouder valt af te leiden dat dit moeilijk wordt als het gaat om de eerder genoemde uitbreidingslocatie Putten-Zuid. Dit omdat veel gronden hier al zijn aangekocht door projectontwikkelaars en alleen verliesgevende percelen nog beschikbaar zijn voor de gemeente. De wethouder vindt het ongewenst dat derden de zakken vullen en de gemeente met verlies wordt opgezadeld.

MATCHPOINT Als het gaat om woningbouw kan de wethouder melden dat het bestemmingsplan Matchpoint onherroepelijk is geworden en daarmee 26 woningen op deze locatie kunnen worden gebouwd. Een groot deel hiervan in de sociale sector. Het totale project heeft meer tijd in beslag genomen dan gewenst maar een goede voorbereiding maakt nu, zo geeft de wethouder aan, dat niemand bezwaar heeft aangetekend.

De discussie over extra woningbouw werd aangezwengeld in een bespreeknotitie van Herman Luitjes en Joyce Kamphuis van Wij Putten. Deze partij wil stappen zetten om tot 2035 in totaal 1.500 woningen te realiseren. In de huidige planningslijsten moet het college in de visie van Wij Putten nog zeventig extra woningen opnemen om niet tegen een achterstand aan te lopen als het gaat om het bouwen van minimaal honderd woningen per jaar.

PROVINCIE Alle partijen kunnen zich vinden in een verhoging van de minimale grens van 100 naar 120 woningen. De grootste zorg van Gertine Elsenaar (CDA) is dat dit streven stuk loopt op een gebrek aan benodigde grond om te bouwen. Volgens wethouder Gerritsen stelt de provincie Gelderland geen quota meer vast maar moeten gemeenten bij plannen aantonen dat er daadwerkelijk behoefte bestaat aan het hierin opgenomen aantal woningen.

Dat maakt dat ook wordt gewerkt aan een nieuwe regionale woonvisie die daarna lokaal wordt ingevuld. Volgens Gerritsen moet er goed gekeken worden welke aantallen wanneer worden gebouwd. Niet in alle sectoren gaan woningen meer als warme broodjes over de toonbank, zo wordt ook vastgesteld als het gaat om Rimpeler.

KRITIEK Volgens Gerritsen zijn, als er door Gemeentebelangen wordt gesproken over historische achterstanden in het woningbouwprogramma, deze uit een periode dat deze partij zelf in het college was vertegenwoordigd. Volgens de wethouder is er geen sprake van volksverlakkerij of kiezersbedrog. Als het gaat om de woningbouw tot 2025 ligt de gemeente op schema, zo is de conclusie van de wethouder.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie