Afbeelding
Ketogeen dieet.

Alles over het ketogeen dieet

1 juni 2019 om 09:32 lokaal

Sta je op het punt om te starten met het ketogeen dieet? Hier ontdek je hoe het ketogeen precies werkt en welke voor- en nadelen het dieet kent. Zo kun je beslissen om met dit dieet te starten en zie je direct of dit dieet iets voor jou is.

Wat is het ketogeen dieet?
Het ketogeen dieet is een koolhydraatarm dieet, waarbij er met name op vetrijke voeding wordt gefocust. Het dieet lijkt op koolhydraatarme diëten, het grootste verschil is dat er bij koolhydraatarme diëten voornamelijk op het vermijden van koolhydraten gefocust wordt. Het doel van een ketogeen dieet is om jouw lichaam in een staat van ketose te brengen. Als het lichaam in een staat van ketose is, zullen jouw vetreserves als grootste energiebron gebruikt worden. Als dit systeem is ingeschakeld, zullen vetreserves flink verlaagd worden. Omdat de hersenen het liefst op glucose functioneren, heeft dit niet de voorkeur. Door onvoldoende glucose is het lichaam echter gedwongen om over te stappen op vetreserves.
Waarom zou je starten met het ketogeen dieet?
Het ketogeen dieet is een dieet dat langdurig ter discussie stond. Zo zou het dieet ons cholesterolgehalte laten stijgen en wordt het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Het ketogeen dieet wordt tegenwoordig niet meer als slecht gezien. Het dieet kan helpen om meer gewicht te verliezen dan bij een vetvrij dieet het geval zou zijn. De balans is binnen ons Westerse voedingspatroon volledig zoekt geraakt. Dit heeft te maken met een disbalans tussen onze eiwitten, vetten en koolhydraten. Zo is in 2000 al ontdekt dat ongeveer 55% van onze energiebehoefte uit koolhydraten gehaald wordt. In de tijd van jager-verzamelaars was dit nooit hoger dan 40%. Een enorm verschil. Tijdens een ketogeen dieet wordt deze balans hersteld, het gevolg daarvan is dat je gewicht kunt verliezen.

Afvallen met een ketogeen dieet
Wil je starten met een ketogeen dieet? Dan is het raadzaam om te starten met daarvoor samengestelde weekmenu's. Deze kun je vinden op websites als HappyHealthy.nl. Zo kun je precies zien wat je wel en niet mag eten. Dit maakt het eenvoudiger om dit dieet vol te houden en geeft een uitstekende leidraad bij het volgen van dit dieet. In het ketogeen dieet vind je met name de volgende voeding terug: vlees, kip, vis, zuivel, plantaardige olie, noten en groente. Naast de juiste vetten vind je ook veel eiwitten in het dieet terug. Uiteraard bestaat het ketogeen dieet niet uitsluitend uit eiwitten en vetten, ook vind je veel groente in het dieet. Wat je niet of nauwelijks in dit dieet vindt is koolhydraatrijke voeding. Zaken als
brood, pasta, rijst en aardappelen worden vermijd. Heb je dit dieet een tijdje gevolgd? Dan lukt het om kilo's te verliezen en kun je het voedingspatroon daarna weer langzamerhand normaliseren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie