Afbeelding
Fanfarecorps Excelsior

Fanfare Excelsior viert het eeuwfeest

8 juni 2019 om 07:26 lokaal

PUTTEN Fanfarekorps Excelsior werd honderd jaar geleden op 3 juni 1919 opgericht. Voor deze verdiensten ontving de vereniging vorige week een erepenning van de gemeente Putten. In dit jubileumjaar staan er heel wat bijzondere jubileumactiviteiten op de agenda.

Maranke Pater

Bij de oprichting van de vereniging werd Excelsior vastgelegd als fanfarekorps. Hiermee was het de eerste muziekvereniging in Putten. Henk van der Haar, voorzitter: ,,In 1947 kwam de trommelclub Klein maar Dapper erbij die met Excelsior bij verschillende optredens samenwerkte. Later zijn zij zelfstandig verder gegaan als Showband Putten, maar door omstandigheden moest deze vereniging een paar jaar geleden ophouden."

Over de vroegste geschiedenis van de vereniging is niet veel bekend; Excelsior startte als een kleine club die met allerlei wedstrijden en muziekconcoursen meedeed.

RAZZIA Toen de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitbrak, werden de activiteiten van de vereniging op een laag pitje gezet. Van der Haar: ,,In de oorlog werd een deel van het korps weggevoerd tijdens de razzia. Veel van onze leden zijn niet meer teruggekeerd. Na de bevrijding werden de schouders eronder gezet om de boel weer op de rit te krijgen." Nog steeds speelt Excelsior een grote rol bij de jaarlijkse herdenking van de razzia op 2 oktober. Van der Haar: ,,Bij elke herdenking herdenken wij onze ontvallen leden en alle andere weggevoerden tijdens de razzia. Een bijzonder moment was de vijftigste razziaherdenking. Bij deze herdenking was toenmalig Koningin Beatrix aanwezig. Bij de zeventigste herdenking was premier Rutte aanwezig." Nog steeds is Excelsior tijdens belangrijke evenementen aanwezig, zoals de Dodenherdenking, Koningsdag, de intocht van Sinterklaas en de Volkskerstzang.

Pas in de jaren '50 kwamen er ook vrouwelijke leden. Rond het 75-jarige bestaan van de vereniging in de jaren '90 telde het ledenaantal van de vereniging 75 personen. Van der Haar: ,,Wij maken als vereniging verschillende ups en downs mee, en dat zal altijd wel zo blijven." Eva Arendsen, secretaris: ,,Toch blijft het bijzonder dat we ons honderdjarige bestaan vieren. Als we kijken naar de muziekverenigingen in de rest van het land blijkt dat de ledenaantallen daar fors teruglopen en veel verenigingen zijn genoodzaakt om te stoppen. Veel korpsen in de regio lopen ook niet meer."

Van der Haar: ,,Ook wij zijn een tijdje een zittende muziekvereniging geweest, maar we merkten dat er steeds meer leden kwamen die graag weer lopende optredens wilden doen, waardoor we weer zichtbaar konden zijn in het dorp. Je moet je als vereniging blijven vernieuwen en daarom spelen wij ook moderne muziek tijdens onze straatoptredens. We willen van het stigma af dat een fanfare oubollig is."

ACTIVITEITEN Het hele jaar door wordt het jubileum gevierd. In mei organiseerde Excelsior een Mammoet-Stertocht, waarbij vier korpsen uit de regio door verschillende wijken in Putten marcheerden. Heiwegen: ,,We kiezen ervoor om geen jubileumreceptie te houden maar om extra optredens voor de Puttense bevolking te organiseren. En natuurlijk trakteren we onze eigen leden." Zo organiseert de vereniging op 15 juni een jubileumtaptoe waaraan drie topkorpsen uit Nederland deelnemen."

Tom Jansen, penningmeester: ,,We gaan eind juni aan een marsconcours meedoen in Duitsland waar we korpsen zullen treffen uit heel Europa. Hier worden we beoordeeld op onze muzikaliteit, maar ook de manier waarop we onze muziek lopend ten uitvoer brengen." Op 19 oktober wordt samen met het Hof van Putten een Dinerconcert georganiseerd voor puttenaren/belangstellenden. Excelsior verzorgt de muzikale omlijsting tussen de gangen door. Binnenkort zijn er kaarten via de site van de vereniging te koop.

TOEKOMST Voor de toekomst wordt bewust ingezet op het verkrijgen van jeugdleden en het ondersteunen van de jeugd. Jansen: ,,We hebben op dit moment een mooi opleidingsorkest met veel jeugd. Samen muziek maken met leeftijdsgenoten stimuleert de jeugd om samen naar de vereniging te komen. Op vrijdag 5 juli laten de leden van het opleidingsorkest zien wat ze het afgelopen seizoen hebben geleerd tijdens een zogenaamd ijsconcert in het dorp." In juni gaat Excelsior langs basisscholen in heel Putten om leerlingen kennis te laten maken met de muziekinstrumenten en de vereniging. Van der Haar: ,,We hopen dat het voor kinderen weer heel gewoon wordt om naar een muziekvereniging te gaan, net zoals ze naar hun sportvereniging gaan."

Op de site www.excelsior100jaar.nl staan verschillende oude foto's en artikelen van de vereniging. Excelsior is vooral op zoek naar foto's uit de jaren '60, '70 en '80.

Het huidige bestuur van de vereniging.
Afbeelding
Fanfarekorps Excelsior in 1922.
Afbeelding
Afbeelding
Fanfarecorps Excelior kreeg afgelopen zaterdag een erepenning van de burgemeester van Putten bij kasteel de Vanenburg.
Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie