Eigen foto
Eigen foto Organist Everhard Zwart

Orgelconcert Everhard Zwart in Oude Kerk Putten

18 juli 2019 om 11:05 lokaal Deel je nieuws

Op woensdag 24 juli zal de organist Everhard Zwart een orgelconcert verzorgen in de Oude Kerk in Putten. Everhard is de zoon van Willem Hendrik Zwart (1925-1997), die jarenlang organist was van de Bovenkerk in Kampen. Met mooie (orgel)werken van verschillende componisten heeft hij een mooi programma weten neer te zetten. Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is om 19.30 uur geopend en de toegang is vrij.

Everhard Zwart (1958) ontving op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader Willem Hendrik Zwart, organist van de Bovenkerk te Kampen. Al snel vervolgde hij deze lessen (koraalspel en literatuur) bij Feike Asma, organist te Maassluis. Na het behalen van zijn Gymnasium diploma studeerde hij aan het Conservatorium in Utrecht en daarna in Rotterdam. Als organist was hij sinds 1979 verbonden aan de Gereformeerde Bergsingelkerk te Rotterdam. Zijn eerste orgelconcert gaf hij in de zomer van 1979 in de Nederlands Hervormde kerk te Zandvoort. Vanaf 1987 is hij hoofdorganist van de Nederlands Hervormde Nieuwe Westerkerk te Capelle aan den IJssel.

Everhard Zwart heeft zijn grote bekendheid mede te danken aan zijn zeer brede repertoire. Zijn voorliefde gaat uit naar de Fransromantische orgelliteratuur van o.a. Widor, Vierne, Guilmant, Franck; daarnaast is hij een majestueus vertolker van Bach, Reger, Liszt en andere beroemde componisten zoals Händel of Mendelssohn en de meer eigentijdse Andriessen. Deze veelzijdigheid is zijn handelsmerk geworden. Toch zal er zelden een bewerking van grootvader Jan Zwart, vader Willem Hendrik Zwart of leermeester Feike Asma op zijn concertprogramma ontbreken.

In het vervolg van de serie zullen Harm Hoeve (31 juli) en Vincent de Vries (7 augustus) de concerten voor hun rekening nemen. Op 14 augustus zal de serie worden afgesloten met een prachtig slotconcert, verzorgd door André van Vliet, Marco den Toom en Arjan & Edith Post, met twéé orgels en trompetten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie