Rolstoeltennis
Rolstoeltennis Maranke Paer

Rolstoelvoorzieningen bij Vale Ouwe

24 maart 2018 om 07:18 lokaal

PUTTEN Tennisclub De Vale Ouwe heeft sinds vier jaar een groep rolstoeltennissers onder haar hoede, zowel in de hal als op de buitenbanen. Het clubhuis werd onlangs aangepast zodat minder valide gebruikers alle faciliteiten optimaal kunnen benutten. Op zaterdag 24 maart wordt de herbouw van de sanitaire voorzieningen officieel geopend.

Maranke Pater

Het clubhuis van De Vale Ouwe was voor de komst van tennisleraar Eric Stuurman nog niet ingericht voor mindervalide gebruikers. Stuurman kwam jaren geleden in Putten te wonen en wilde zijn leerlingen graag in zijn eigen woonplaats op les hebben. Tijdens een eerdere Paralympische Spelen won de rolstoeltennisser een bronzen medaille in de Heren Dubbel. Stuurman: ,,Ik ben altijd rolstoeltennisleraar geweest in Ede en wilde graag minder reizen. We voelden ons bij De Vale Ouwe direct thuis. We hebben een speciaal hok waar ik onze sportrolstoelen in kwijt kan. Het was voor onze spelers alleen erg behelpen op het moment dat we van het toilet of de douche gebruik wilden maken, maar dat weerhield ons niet om te komen spelen. We pasten ons gewoon aan.”

Als bestuur wilde De Vale Ouwe de rolstoeltennissers graag bij de club hebben. ,,We hebben diverse aanpassingen gedaan zodat ze hier hun sport konden beoefenen. Van stalen platen zodat ze makkelijker de zaal in konden rijden tot het egaliseren van een deel van de bestrating vanwege kuilen. We dragen de Rolstoeltennissport een warm hart toe.” Alleen de sanitaire voorzieningen konden niet direct aangepakt worden. Van Gessel: ,,Eén van de tennissers nam iedere zaterdag zijn ouders mee zodat die hem op het toilet konden helpen. Voor ons was dit een reden om ons tot de gemeente te wenden.”

Om de rolstoeltennissers tegemoet te komen werd er een aanvraag voor een subsidie gedaan bij de gemeente Putten. Penningmeester Jan van Gessel: ,,We hebben dankzij de Sportaccommodatienota een subsidie van €58.000,- gekregen voor de hele verbouwing.” De kleedkamers zijn opnieuw ingedeeld en er is een toilet en douche gerealiseerd voor rolstoeltennissers. Van Gessel: ,,De kleedkamers van de valide sporters zijn kleiner gemaakt. Wel hebben we nu voor onze valide sporters ook een urinoir gerealiseerd.”

De leerlingen van Stuurman komen uit het hele land om in Putten les te kunnen krijgen. Van Zoetermeer tot Maartensdijk. Marlise Peters: ,,Ik kom zelf uit Bennekom en moet twee keer in de week een eind rijden om les te krijgen van Eric. Er zijn maar weinig goede rolstoeltennisleraren in het land en ik heb een klik met Eric.”

Door de aanpassingen binnen De Vale Ouwe kunnen er mogelijk ook toernooien voor rolstoeltennissers georganiseerd gaan worden in de toekomst. Stuurman: ,,Het is een hoop geregel maar het zou uiteraard mooi zijn om zo’n evenement in Putten een keer te kunnen organiseren.”

De herbouw van de tennisclub wordt op zaterdag 24 maart tussen 11.30 en 12.30 uur officieel geopend door sportwethouder Gerbert Priem samen met een aantal rolstoeltennissers. Dit is tevens de start van het nieuwe tennisseizoen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie