Afbeelding
Stichting Samen Verder Putten

Puttenaren werken aan ontmoetingstuin in Ladelund

3 april 2018 om 09:06 lokaal

PUTTEN De plannen zijn uitgewerkt en alles is geregeld. Op 4 april vertrekt een groep Puttense vrijwilligers van de stichting Samen Verder Putten om samen met Duitse vrijwilligers uit Ladelund aan de rand van een aantal massagraven een internationale ontmoetingstuin in te richten. Op deze plek naast de St. Petri kerk in Ladelund liggen niet alleen veel mannen vanuit Putten begraven, maar ook een groot aantal mensen van verschillende nationaliteiten.

De relatie tussen Putten en Ladelund is uniek. Direct na de oorlog zijn er banden ontstaan tussen de twee gemeentes, die zoveel nare geschiedenis met elkaar te delen hebben ten gevolge van de razzia in oktober 1944.

GASTGEZINNEN De Puttenaren worden allen ondergebracht bij gastgezinnen in Ladelund. Naast het werken aan de tuin zal de nadruk liggen op gezamenlijke gesprekken waarin de oorlogsgeschiedenis wordt gekoppeld aan thema's als vergeving en verzoening. De jongste vrijwilliger is 20 jaar is en de oudste 80 jaar oud.

ONTMOETINGSTUIN Het oorspronkelijke plan was om in één keer de hele tuin aan te passen, maar dit bleek financieel en organisatorisch niet haalbaar te zijn. Het plan is daarom opgedeeld in twee periodes, in april en in september. In september gaat de groep terug om de tuin klaar te maken. Dan wordt naar aanleiding van één van de laatste wensen van de onlangs overleden Pastor Richter uit Ladelund, een vuurschaal onthult tijdens de officiële opening van de tuin.

Vrijwilligers kunnen zich voor september nog aanmelden via samenverder@uitputten.nl. 

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie