Annemarie Boerman denkt dat tiny houses in een grote behoefte zullen voorzien.
Annemarie Boerman denkt dat tiny houses in een grote behoefte zullen voorzien. Archief BDUmedia

Burgerinitiatief voor Tiny Houses in Putten

22 mei 2018 om 07:51 lokaal

PUTTEN Annemarie Boerman uit Putten wil dat in de gemeente tiny houses gerealiseerd worden. Niet als tijdelijke woning, maar als een volwaardige woning op kleine schaal. Haar burgerinitiatief wordt de komende maand behandeld in de raadscommissie van de gemeente Putten.

Wijnand Kooijmans

Haar reden om met het plan te komen is omdat de woningbehoefte in Putten groot is. Lange wachtlijsten en de roep om betaalbare woningen. Daarom moet, zo vindt ze, worden gekeken naar creatieve, alternatieve woonvormen. Daarbij is haar opgevallen dat steeds meer gemeenten aan de slag gaan met zogenoemde tiny houses.

KLEINSCHALIG Het gaat dan om kleinschalige volwaardige woningen. Maximaal vijftig vierkante meter, van goede kwaliteit en functionerend als een woning waar je permanent kunt wonen. Annemarie (29) ziet deze het liefst gerealiseerd op een kavel van honderd tot honderdvijftig vierkante meter. De kosten van kavel en woning mogen dan maximaal honderdduizend euro zijn. ,,Het is ook mogelijk alleen de kavels uit te geven, zodat particulieren zelf hun tiny house kunnen bouwen", aldus Boerman.

GEWONE WONING Wie zoekt op internet komt vaak schattige huisjes tegen, midden in de natuur. Maar dat is niet waar Annemarie aan denkt. ,,We zijn niet op zoek naar een verplaatsbare woning of een tijdelijke locatie ergens in de natuur, maar een volwaardige woning op kleine schaal op een perceel met een woonbestemming en met nutsvoorzieningen. Tiny house moet worden gezien als een gewone woning, zoals een appartement, rijtjeshuis of een vrijstaande woning."

KLEINER Een tiny house is, in de visie van Annemarie, wat kleiner en staat op een kleiner stukje grond. Bij de ontwikkeling van (nieuwe) woningbouwlocaties zou er volgens haar standaard moeten worden gekeken naar de mogelijkheid om tiny houses te bouwen of kavels uit te geven voor tiny houses.

Annemarie Boerman denkt dat tiny houses in een grote behoefte zullen voorzien. De doelgroep is, in haar ogen, breed. ,,Er zijn mensen die bewust kiezen om eenvoudig en klein te wonen, vanuit een filosofie of omdat ze niet zo veel ruimte nodig hebben. De betaalbaarheid is een belangrijk pluspunt. Een huurwoning is bijna niet te vinden in Putten. Als jongere of alleenstaande is het lastig om voldoende hypotheek te krijgen voor een eengezinswoning, vaak is deze ook te groot."

DUURZAAM Het zou, volgens Annemarie, ideaal zijn wanneer de tiny houses duurzaam en energieneutraal worden. Op dit moment is het, zo zegt ze, niet duidelijk of dit haalbaar en realistisch is. Als locatie denkt ze aan het terrein van Matchpoint of de nieuwbouwwijk Rimpeler. Concreet vraagt ze aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders, steun bij het uitwerken van het door haar genomen burgerinitiatief. Het initiatief wordt gesteund door 170 inwoners.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie