Jonathan van Deelen is natuurfilmer.
Jonathan van Deelen is natuurfilmer. Maranke Pater

Natuurfilmer Jonathan van Deelen: 'Ik vind de zeearend fantastisch'

26 mei 2018 om 08:14 lokaal

PUTTEN Puttenaar Jonathan van Deelen is één van de clipmakers van beleefdelente.nl. Hier staan verschillende natuurfilmpjes op van Vogelbescherming Nederland.

Van Deelen is met een grote liefde voor de natuur opgegroeid. ,,Voor mij was het heel normaal dat ik vogels snel herkende. Mijn vader nam me regelmatig mee naar de Oostvaardersplassen. Dan gingen we samen slootje vissen en naar de verschillende dieren kijken. Dankzij hem heb ik geleerd om respect voor de natuur te hebben en geen troep van mij af te gooien.” De laatste jaren is de liefde voor de natuur weer sterker geworden. ,,Ik deel mijn enthousiasme graag met anderen, vertel ze ook veel over de natuur.” Hij hoopt dat anderen door de verhalen die hij deelt bewuster gaan leven en minder vlees gaan eten. Filmen is altijd een hobby van hem geweest. ,,Ik heb amateurfilmpjes gemaakt en op bruiloften gefilmd, maar de laatste vijf jaar ben ik met mijn camera de natuur ingedoken. Zodra ik genoeg materiaal heb, maak ik er een leuke clip van die ik deel op Facebook en YouTube. Op Facebook heb ik 200 volgers.” In de Oostvaardersplassen is de natuur aangelegd. ,,De combinatie riet, water en bos is heel aantrekkelijk voor vogels. Het maakt ze niet uit of het een door mensenhanden gemaakte natuur is. Ook in de polder Arkemheen is veel te zien.” Jonathan gaat over het algemeen vroeg in de ochtend op pad. ,,Zeker als je herten, vossen of insecten wilt zien is het het beste om in de vroege ochtend weg te gaan.”

Hij heeft het meeste met vogels. ,,Als je een natuurgebied ingaat zie je die altijd wel. Vogels zijn zo ontzettend verschillend. Van de kolibrie tot de condor. Ze verschillen in gedrag, maar ook in de manier van vliegen en het geluid dat ze voortbrengen. Ik kan ook genieten van een mooie vlinder of vossen.”

ZEEAREND Voor Beleef de Lente maakt Van Deelen diverse filmpjes. ,,Ik heb mij opgegeven als vrijwilliger bij de Vogelbescherming en heb camera’s geïnstalleerd bij een nest die door een zeearend werd ingenomen. Er bleef continu wrijving bestaan tussen een havik en een zeearend. Ze voerden schijnaanvallen uit. De zeearend koos eieren voor zijn geld en verkasten naar 100 meter verderop en kreeg hier vier gezonde kuikens.” Jonathan blijft het bijzonder vinden dat hij als filmmaker bovenop het natuurlijke gedrag van de dieren zit. ,,De hoogtepunten haal je uit je filmmateriaal. Het mooie is dat er nu een live webcam is, waardoor bezoekers alle belevenissen kunnen volgen.”

Van Deelen gaat altijd zonder een bepaald doel op pad. ,,Als je een professionele natuurfilmer bent, zit je een hele dag in een hut te wachten op wat komen gaat. Ik vind het veel leuker om de natuur in te gaan en te zien wat ik tegenkom. Ik zal ook nooit vogelaars volgen naar een plek waar een zeldzame vogel is gespot. Als je er met 50 man omheen staat gaat het bijzondere er snel af.” Eén van de pareltjes was het moment waarop een zeearend in ondiep water een vis ving. ,,Ik vind de zeearend fantastisch. Eerder filmde ik al eens vier jonge zeearenden op het ijs. Hun ouders hadden een aalscholver gevangen die ze samen aan het opeten waren.”

Van Deelens filmpjes zijn te volgen via www.facebook.com/IJsvogelsNatuur en beleefdelente.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie