Afbeelding
Marije Kalsbeek

Concrete maatregelen voor scheiden afval ontbreken

30 mei 2018 om 07:20 lokaal

PUTTEN Blijheid om de nieuwe prullenbakken in Putten bij Joyce Kamphuis van Wij Putten. Maar kritiek op het ontbreken van maatregelen om te komen tot het nog meer scheiden van afval bij Jan van Meerveld van het CDA.

Wijnand Kooijmans

De raadscommissie Ruimte stemt in met de nieuwe afvalstoffenverordening, zoals deze is opgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Streven is uiteindelijk op langere termijn uit te komen op maximaal dertig kilogram restafval per inwoner per jaar. Het college heeft zich ten doel gesteld om over vier jaar als tussenstap uit te komen op 45 kilogram.

Dat de commissie instemt met de verordening betekent niet dat er geen kritiek was. Volgens wethouder Roelof Koekkoek wordt dit jaar de inzameling geëvalueerd en wordt aan de hand daarvan besloten welke concrete maatregelen nodig zijn. Hij erkent dat deze op dit moment nog ontbreken.

De milieustraat wordt drukbezocht, de tijden waarop zijn echter zeer wisselend. Zo bleek de extra openstelling donderdagavond weinig in trek waarop is besloten deze te laten vervallen.

Henk Koornneef (Gemeentebelangen) vindt het minder gewenst dat alle bevoegdheden ten aanzien van het afval bij het college komt te liggen. ,,Als raad willen wij wel invloed houden hoe het afval wordt ingezameld en wanneer. Dat is nu eenmaal per twee weken en dat moet niet veranderen." Hij vindt dat gescheiden inzamelen moet worden gestimuleerd. ,,Maar niet iedereen heeft ruimte voor zes of zeven afvalbakken in de tuin."

STEUN Steun kwam er voor Koornneef van de zijde van Evert van Rijn (SGP). Die vindt dat de raad op haar tellen moet passen wanneer alle bevoegdheden bij het college komen te liggen. ,,We moeten voorkomen dat we alleen nog goed genoeg zijn wanneer er geld op tafel moet worden gelegd."

Volgens Koekkoek wordt de raad zeker niet gepasseerd wanneer het gaat om belangrijke wijzigingen. Hij begrijpt dat het steeds moeilijker wordt nog meer gescheiden in te zamelen. Door het college wordt dit wel gestimuleerd door bijvoorbeeld groene emmertjes voor groente- fruit- en tuinafval aan te bieden aan de bewoners van de wijk Bijsteren.

CONTAINERS Ten aanzien van de vrees van Koornneef dat het college ineens kan besluiten tot het plaatsen van ondergrondse containers gaf de wethouder aan dat het college daar nog lang niet aan toe is. Het college wil de bevoegdheid vooral gebruiken om snel een besluit te nemen wanneer bijvoorbeeld de dag van inzamelen in een wijk moet worden gewijzigd omdat dit beter uitkomt.

Putten zamelt al veel gescheiden in. Het gaat om gft-afval, tuinafval, plastic, metalen, drankkartons, papier en karton, glas, textiel, elektrische en elektronische apparatuur en klein chemisch afval. In de verordening heeft het college onder meer regels opgenomen om zwerfafval te bestrijden. Maar ook zijn er regels als het gaat om afval dat door publiek wordt gedumpt rondom winkels, eet- en drinkgelegenheden, evenementen of reclame- en promotiecampagnes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie