Albert Fieret (links) en Kees Vlot. ,,Op een eenvoudige manier, zonder toeters en bellen, kun je veel betekenen voor hun leven.
Albert Fieret (links) en Kees Vlot. ,,Op een eenvoudige manier, zonder toeters en bellen, kun je veel betekenen voor hun leven." Pauw Media

'Licht in ogen teruggeven'

17 juni 2018 om 08:29 lokaal

PUTTEN Kees Vlot en Albert Fieret raakten besmet met een virus. De Puttenaar en Barnevelder zijn bestuursleden van The Three Aid Foundation (TTAF), een organisatie om mensen 'self supporting' te maken, vooral in Ethiopië. Het nieuwste project is het bouwen van een kliniek en een kulturhus in de Ethiopische plaats Sashamene.

Freek Wolff

We breiden het bestuur binnenkort uit met twee dames", vertelt Vlot, die erop wijst dat Jan van het Veld het derde bestuurslid is. ,,Verschillende managers sturen onze projecten aan. Dat zijn - naast Ethiopië - nog kleine projecten in Malawi en Zambia." Voorheen was de Barnevelder Pieter Nieland ook actief voor de organisatie, een van de oprichters in 2003. Na vijftien jaar inzet en betrokkenheid bij de stichting is hij per 1 juni gestopt. De naam is ontsproten uit het bijbelse thema geloof, hoop en liefde.

TTAF richt zich op onderwijs voor blinden en doven, medische ondersteuning en inkomensontwikkeling door microkredieten, zodat vrouwen een kleine onderneming kunnen beginnen. Geld wordt verkregen via bedrijven, particulieren, sponsoren, kerkgenootschappen en landelijke stichtingen met vermogensfondsen.

MOSTERDZAADJE Per jaar komt Fieret zo'n zes keer in Ethiopië, waar ook wordt samengewerkt met andere organisaties. ,,We beginnen een project en zorgen daarna voor de financiering. Een aantal mensen is in dienst van TTAF. Zij zijn onze ogen en oren in het land." De heren laten foto's zien van Ethiopische medewerkers en het onlangs geopende kantoor in Addis Abeba.
Volgens Vlot begon het werk van TTAF als een mosterdzaadje, maar is het intussen uitgegroeid tot een boom. In Sashamene is grond gekocht voor een kliniek. Doordat een Belgische zakenman in de bouwwereld een grote sponsor is van dit project, werd er snel een bouwteam gevormd. Een kaart komt op tafel en toont de kliniek op een perceel van 2.500 vierkante meter. ,,Veel groter dan de huisartsenpraktijk die we eerst voor ogen hadden. Er kunnen ook kleine operaties plaatsvinden."
De kliniek moet - als die gerealiseerd is - zichzelf kunnen bedruipen. ,,De bedoeling is dat 25 procent van de bevolking hier gratis wordt geholpen. Zij hebben verder geen toegang tot de reguliere gezondheidszorg. Huisartsen stellen hun deur namelijk vooral open voor de rijkere inwoners."

STAAROPERATIES Naast de kliniek moet een kulturhus verrijzen waar allerlei activiteiten plaats kunnen hebben op het gebied van onderwijs, het sociaal domein en de verkoop van spullen die door blinden en gehandicapten worden gemaakt. ,,Die ondersteunen wij ook." Omdat de locatie langs een hoofdweg naar de hoofdstad Addis Abeba is gevestigd, ligt ontwikkeling van toerisme ook nog voor de hand. In het najaar gaat vermoedelijk de schop in de grond.
Fieret wijst op het grote effect dat bereikt wordt met bijvoorbeeld staaroperaties, een relatief eenvoudige ingreep van zo'n zeven minuten. ,,Zo geef je mensen het licht en hun leven terug. Een man zag na tien jaar zijn eigen vrouw weer. Zoiets is geweldig om mee te maken." TTAF is van plan om nog een kliniek te bouwen in een buitenwijk van Addis Abeba.

Fieret en Vlot weten dat veel mensen sceptisch zijn: wordt gedoneerd geld goed besteed? ,,Wij bewijzen dat het effectief is wat wij daar doen. Met een businesscase laten we aan donateurs in ons land zien dat het goed op poten is gezet."
Kleine ideële organisaties zoeken de samenwerking, maar bestaande initiatieven willen graag blijven bestaan. Zo heeft TTAF een goede relatie met Stichting Denbi in Kootwijkerbroek. ,,Zij zitten tien kilometer verderop en plaatsen ook een kliniek. We ontmoeten elkaar in Ethiopië, terwijl zij, net als wij, een eigen achterban hebben." Fieret noemt ook stichtingen uit België en Spanje. ,,Dat vraagt coördinatie. Het is tegelijkertijd belangrijk dat elke organisatie zijn verhaal blijft vertellen, ook voor de eigen achterban."

VERRASSING Vlot herinnert zich zijn eerste keer in Ethiopië, een cultuurshock die een paar dagen duurde. Het mooiste vond hij om te zien dat in een weekend zo'n 750 Ethiopiërs geholpen werden met oogonderzoek en -operaties. ,,Ik zag hen in grote aantallen voorbij komen, dat vond ik geweldig." De Puttenaar werd door een Ethiopiër uitgenodigd om naar de kerk te gaan en zag dat de man een Bijbel bij zich had waarop 'Bible League' stond. ,,Ik vond het een geweldige verrassing om te zien dat het een klant van mij is."


Fieret toont een foto van twee vrouwen die geïnfecteerd zijn met hiv. Zij hebben een organisatie met vrijwilligers, om vrouwen met hiv te helpen hoe ze om moeten gaan met medicijnen en voeding. Vierhonderd vrouwen worden zo geholpen door veertig vrijwilligers. ,,Op een eenvoudige manier, zonder toeters en bellen, kun je veel betekenen voor hun leven."

Ze werken vanuit een christelijke inspiratie, op basis van de gelijkenis over de barmhartige Samaritaan. ,,We willen in Ethiopië niet alleen christenen helpen." In Sashamene wonen veel moslims weet Fieret. Het is mooi om te zien dat zij zelf gaan sparen voor het goede doel in Ethiopië. ,,We geven steun aan iedereen, maar krijgen ook steun van allerlei mensen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie