Leerlingen van de Gabriëlschool maken een greenscreenfilm over Samen Sociaal Online
Leerlingen van de Gabriëlschool maken een greenscreenfilm over Samen Sociaal Online Carolien Weststrate

Gabriëlschool wijzer over media

20 november 2023 om 11:10 Lokaal Deel je nieuws

Spelenderwijs leren over de kansen en gevaren van (digitale) media. Dat is wat tijdens de week van de Mediawijsheid gebeurt. Tot en met afgelopen vrijdag streden dan ook duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’, zo ook de bovenbouwgroepen van de Gabriëlschool.

Dit gebeurt middels MediaMasters: een spannend en serieus spel waarbij leerlingen uit de bovenbouw kennis opbouwen over relevante digitale zaken. Denk hierbij aan onderwerpen als online pesten, cybercriminaliteit, gamen en whatsapp. Volgens juf Mandy in deze tijd niet meer weg te denken. “Kinderen groeien op in een ander digitaal tijdperk dan hun ouders. Mediawijsheid is dan ook een must, zowel op als buiten school. Bovendien past deze manier van leren goed bij de Gabriëlschool. Het Jenaplanonderwijs is gericht op de opvoeding van kinderen in de brede zin van het woord. Naast aandacht aan schoolse kennis en vaardigheden is er veel aandacht voor gesprek, spel en viering. Mediawijsheid is belangrijk voor al die facetten. Deze week zijn we daar intensief mee bezig geweest, maar door het jaar heen wordt er uiteraard ook aandacht aan besteed.”

Behalve in de klas wordt er ook buiten schooltijden gewerkt aan MediaMissies. Zo maakten Amy en Brenna een podcast over online pesten en heeft Amber met een groepje klasgenoten een ‘greenscreenfilm’ gemaakt over samen sociaal online zijn. “We hebben eerst samen nagedacht over een onderwerp en een verhaal gemaakt. Nadat we een storyboard klaar hadden, gingen we het filmen met een greenscreen. Dat was heel grappig en leuk,” volgens Amber. Sophie vindt de lessen over mediawijsheid wel belangrijk “Je hebt heel veel met internet te maken en met online zijn, dus ik vind het wel heel belangrijk om daar over te leren. En het is ook heel leuk, want je doet veel spellen.”

“Ik denk dat onze klas (de Adelaars) hoger gaat eindigen dan vorig jaar’, aldus Alexander, die een filmpje over kinderrechten maakte met Stein.  Maar wie de meest mediawijze klas van Nederland is, moet nog even op zich wachten, die uitslag volgt aankomende week.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie