tulpenbollen planten door Roytaryclub Ermelo-Putten
tulpenbollen planten door Roytaryclub Ermelo-Putten E.J. van Hasselt

Leden Rotaryclub planten tulpenbollen voor een goed doel

21 november 2023 om 09:45 Lokaal Deel je nieuws

Afgelopen zaterdag heeft een aantal leden van Rotaryclub Ermelo-Putten tulpenbollen gesponsord en geplant bij 2 zorginstellingen in Putten: 

Zorgboerderij Ruimzicht en de dagbestedingslocatie van Stichting Grensverleggende Talenten.

Vorige week hebben wij ook bij twee zorginstellingen in Ermelo tulpenbollen geplant. 

Al met al zal dit in het komende voorjaar weer een kleurrijk gezicht geven, wat menige glimlach bij bewoners, begeleiders en bezoekers van de vier zorginstellingen in Ermelo en Putten zal opleveren.

De tulpenbollen worden geplant in kader van de wereldwijde actie End Polio Now van Rotary om polio de wereld uit te krijgen. Jaarlijks werken veel clubs in Nederland, maar ook wereldwijd mee aan deze End Polio Tulpenactie. 

Wat is polio?

Polio (Poliomyelitis), dat ook wel kinderverlamming wordt genoemd, is een virusziekte die een ontsteking in de grijze stof van het ruggenmerk veroorzaakt. Polio is een sluipende ziekte die bij 95% van de gevallen geen symptomen vertoont maar wel verspreidt wordt.

Onder andere door slechte hygiëne wordt het virus op andere mensen overgebracht. Bij de ongelukkige 1% van de besmette gevallen treden er spierverlammingen op. 

Zodra het virus in de chronische fase terecht komt zijn de verlammingen ongeneeslijk met blijvende spierzwakte tot gevolg. Groeiende kinderen krijgen ook misvormingen omdat aangedane ledematen zich niet meer normaal kunnen ontwikkelen of worden kromgetrokken door nog wel functionerende spieren. Wanneer de ademhalingsspieren verlamd raken leidt polio tot de dood. Naarmate men ouder is op het moment van besmetting stijgt de kans op  dergelijke afloop.

Door preventieve vaccinatie en goede hygiëne kan polio en besmetting worden voorkomen. Sinds 1988 (de start van de campagne van de Wereldgezondheidsorganisatie) is het aantal polio incidenten al met 99% gedaald.

Rotary doet mee sinds 2014 om haar bijdrage d.m.v. de verkoop van tulpenbollen te leveren.

Ondanks dat er nog 1% te gaan is kunnen oorlogen of conflicten de vaccinatie tegen polio belemmeren. We zijn “this close” om polio voor altijd uit te roeien.

Met de verkoop van deze speciale tulpenbollen wordt de strijd tegen polio door The Rotary Foundation ondersteund. De opbrengst van de verkoop van de pakken tulpenbollen wordt verdriedubbeld door de Bill & Melinda Gates Foundation.

Voor slechts €0,54 kan een kind voor het leven gevaccineerd worden tegen polio.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie