Er worden steeds meer aanvragen voor de uitreiking van het mantelzorgcompliment gedaan.
Er worden steeds meer aanvragen voor de uitreiking van het mantelzorgcompliment gedaan. Archief BDU/Henk Hutten

Steeds meer aanvragen voor mantelzorgcompliment

7 september 2019 om 08:26 Maatschappelijk

PUTTEN Er wordt steeds vaker een beroep gedaan om in aanmerking te komen voor het mantelzorgcompliment van de gemeente Putten. Het gaat om een bedrag van honderd euro. Met als voorwaarde dat er langer dan drie maanden meer dan acht uur per week onbetaald hulp is geboden.

Wijnand Kooijmans

Het uitdelen van het compliment wordt al sinds enkele jaren uitgevoerd door Welzijn Putten. Uit een evaluatie blijkt dat de in 2018 doorgevoerde wijzigingen effect hebben gehad, gezien de toename van het aantal aanvragen. Daaruit kan worden opgemaakt dat de bekendheid toeneemt en daardoor ook steeds meer mantelzorgers het compliment aanvragen.

VERBETERINGEN De enquête wijst uit dat er nog wel verdere verbeteringen mogelijk zijn. Zo wordt een rustiger ruimte gezocht voor het uitreiken van het mantelzorgcompliment omdat dit goed is voor de privacy. Door het uitreiken van het compliment in de foyer was voor iedereen te zien wie mantelzorger is.

Welzijn Putten krijgt ook de ruimte van het Puttense college van burgemeester en wethouders uit te zoeken hoe de uitreiking van het compliment persoonlijker kan worden gemaakt. In de communicatie kan bijvoorbeeld meer aandacht worden besteed aan de zorgvrager, die het compliment aanvraagt voor haar of zijn mantelzorger. Door het toevoegen van een persoonlijke boodschap kan het compliment meer emotionele waarde krijgen.

HANDTEKENING Tot nu toe moesten mantelzorgers extra naar Stroud komen om een handtekening te zetten. Dit wordt bij de nieuwe aanvragen geschrapt. Het beoordelen van het formulier wordt voldoende gevonden om te kunnen bevestigen of de aanvraag eerlijk is en het compliment kan worden toegekend. Wel gaat aangevinkt worden wie al een mantelzorgcompliment heeft opgehaald en wie niet.

De vrijwilligers van het Platform Mantelzorg krijgen een leidende rol bij het helpen invullen van het digitale aanvraagformulier. Daardoor kunnen de professionals van de Stichting Welzijn Putten zich blijven focussen op hun kerntaken. Onderzocht wordt nog in hoeverre de formulierenbrigade en de bibliotheek hierin ook een rol kunnen spelen.

BEGROOT Tot en met 2023 is een bedrag van 65.000 euro begroot voor het mantelzorgcompliment. De huidige systematiek van toewijzing wordt begin 2020 wel opnieuw geëvalueerd. Het college zegt dat ze zich hiermee kan verzekeren dat het mantelzorgcompliment goed aansluit bij de wensen en behoeften van de mantelzorgers binnen de gemeente Putten.

Mantelzorgers die geregistreerd staan hebben een brief ontvangen om hen attent te maken op het mantelzorgcompliment. Welzijn Putten heeft via de scholen ook het onderwerp 'mantelzorg' onder de aandacht gebracht. Dit in combinatie met het maken van versierde kaarsen voor de mantelzorgers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie