,,Eenzaamheid is een complex en hardnekkig probleem dat vraagt om een brede aanpak.''
,,Eenzaamheid is een complex en hardnekkig probleem dat vraagt om een brede aanpak.'' BDUmedia

Putten bindt strijd aan tegen eenzaamheid

4 januari 2021 om 20:30 Maatschappelijk

PUTTEN De gemeente Putten heeft zich aangesloten bij de coalitie Eén tegen Eenzaamheid. Deze nationale coalitie is hét samenwerkingsverband tegen eenzaamheid. Met als doel een brede beweging op gang te brengen die maatschappelijke aandacht creëert voor eenzaamheid, het taboe op eenzaamheid doorbreekt en bespreekbaar maakt en tevens een trendbreuk teweeg brengt, zodat we in de samenleving meer naar elkaar omkijken.

Tijdens de begrotingsraad in november 2020 vroeg Gertine Elsenaar (CDA) aandacht voor eenzaamheid. Hiervoor diende ze de motie ‘Putten tegen eenzaamheid’ in. Via deze motie werd het college werd opgeroepen om toe te treden tot de landelijke coalitie. En om in samenspraak met (sport)verenigingen, scholen, kerken, clubs en zorginstellingen het initiatief te nemen tot ‘Putten tegen Eenzaamheid’.

Deze campagne zou jaarlijks kunnen plaatsvinden tijdens de Week van de Eenzaamheid. Hierbij kan elke organisatie op haar eigen terrein die week extra acties houden en aandacht geven aan het bestrijden van eenzaamheid in Putten. De motie werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Dit jaar is de Week tegen Eenzaamheid van donderdag 30 september tot en met 7 oktober.

MOGELIJKHEDEN ,,Eenzaamheid is een complex en hardnekkig probleem dat vraagt om een brede aanpak; als overheid of als gemeente los je eenzaamheid niet alleen op”, legt het college uit in de brief waarin raadsleden op de hoogte worden gebracht over de huidige stand van zaken.

,,Eenzaamheid vormt een rode draad in de dienstverlening bij al onze maatschappelijke organisaties’’, vervolgen burgemeester en wethouders. ,,Al deze organisaties werken met de methodiek van ‘Positieve Gezondheid’. Een methodiek die bij het bespreekbaar maken van eenzaamheid wordt aangeraden. Door te denken in mogelijkheden en te focussen op het brede domein van positieve gezondheid, kunnen we samen proberen eenzaamheid aan te pakken.’’

WELZIJN PUTTEN ,,Eenzaamheidbestrijding gaat niet over grote doelen’’, licht het college toe. ,,Het gaat om het maken van kleine stapjes, zoals een praatje maken. En dan is in de bestrijding van eenzaamheid de buurt echt cruciaal. Om deze reden hebben we gekozen om Welzijn Putten hierin een centrale rol te laten spelen. Maar ook omdat Welzijn Putten de laatste jaren, meer dan voorheen, samen met anderen werkt. Hun rol is nadrukkelijk aan het verschuiven naar de spin-in-het-webfunctie.”

RODE DRAAD Welzijn Putten heeft volgens het college inmiddels een groot netwerk in Putten opgebouwd. ,,Daarnaast biedt Welzijn Putten, in samenwerking met vrijwilligers en andere organisaties, sinds jaar en dag diverse activiteiten aan waarbij het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid de rode draad is. Dit betreft onder meer alle ontmoetingsactiviteiten en de welzijnsdiensten zoals het vervoer en de maaltijdbezorging. Maar ook de 75+-huisbezoeken is een activiteit die gericht is op het bestrijden van eenzaamheid. De afgelopen jaren is er bewust gekozen voor een lerende aanpak zonder lijvig beleidsplan.’’

DIGITALE DAGBESTEDING De gemeente heeft samen met Welzijn Putten de ambitie om eenzaamheid te voorkomen en te verminderen. ,,Jaarlijks wordt dan ook gekeken op welke vlakken de samenwerking uitgebreid kan worden. De afgelopen twee jaar zijn al diverse activiteiten en projecten ontstaan. Denk aan het opstarten van een welzijnsloket in Gezondheidscentrum Da Costa. In deze coronatijd is de digitale dagbesteding opgestart en een training beeldbellen ontwikkeld. Ook is een samenwerking met de bibliotheek gestart met ‘Klik en tik’. Hierbij worden mensen ondersteund in het digitaal vaardiger worden.”

Er is structureel 10.000 euro opgenomen in de begroting ter voorkoming en bestrijding van eenzaamheid. Dit budget wordt ingezet om uitbreiding van de diensten van Welzijn Putten te kunnen dekken. Deels zijn bovengenoemde activiteiten en projecten opgestart vanuit dit budget.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie