Afbeelding
Pixabay

Vroege-Bril-Studie bij zeer jonge kinderen in Putten

7 maart 2021 om 10:36 Maatschappelijk

PUTTEN Oogartsen-onderzoekers van het Erasmus MC starten vanaf 1 april de Vroege-Bril-Studie in verschillende regio’s in Nederland, waaronder de regio Putten, Ermelo en Harderwijk. Dat gebeurt in samenwerking met consultatiebureaus. Deelname is vrijwillig en gratis.

De studie is volgens arts-onderzoeker Annelies Bruinenberg bedoeld om antwoord te krijgen op de vraag of het dragen van een bril op zeer jonge leeftijd een lui oog kan voorkomen. 

SLECHTZIENDHEID ,,Een lui oog komt veel voor, bij ongeveer één op de dertig kinderen’’, licht Bruinenberg toe. ,,Kinderen met een lui oog hebben later meer kans op slechtziendheid. In de Vroege-Bril-Studie vergelijken we de oogonderzoeken in Nederland en België. In beide landen wordt de gezichtsscherpte gemeten met plaatjes op de leeftijd van 4 jaar, maar in België wordt ook de oogsterkte gemeten op de leeftijd van 1 en 2,5 jaar. Welk beleid is nou juist?’’ 

GEEN LUI OOG ,,Het idee van het meten van de oogsterkte vanaf 1 jaar is dat je kinderen met een hoge oogsterkte op tijd een bril kunt geven, zodat ze geen lui oog krijgen’’, vervolgt de arts-onderzoeker van het Erasmus MC, het universitair medisch centrum in Rotterdam.
In België gebeurt dit volgens haar al sinds 2012. ,,Maar niet in Nederland of in andere landen in Europa. De reden is dat nog niet bewezen is dat je met een vroege bril een lui oog kunt voorkomen. Bovendien is het duur om bij alle kinderen in Nederland ook de oogsterkte op 1- en 2-jarige leeftijd te meten.’’ In België dragen inmiddels veel meer kinderen op 4-jarige leeftijd al een bril dan in 2012, aldus Bruinenberg. De ouders moeten deze brillen betalen.

HELFT KRIJGT BRIL Vanaf 1 april wordt in de consultatiebureaus in deze regio aan ouders van kinderen met een leeftijd van 11 of 14 maanden gevraagd of hun kind mee mag doen aan de Vroege-Bril-Studie. 

Als ouders daarmee instemmen, worden de kinderen onderzocht door een ervaren orthoptist. Dat is een paramedicus die vooral kinderen met een lui oog en scheelzien behandelt. Bij dit onderzoek wordt onder meer de oogsterkte bepaald. Als kinderen een hoge oogsterkte hebben, krijgt de helft daarvan wel een bril (zoals in België) en de andere helft niet (zoals gebruikelijk in Nederland). Alle kinderen worden vervolgens tot de leeftijd van 4 jaar goed gecontroleerd, één tot drie keer per jaar.

VRIJWILLIG EN GRATIS Als bij het oogonderzoek op 1-jarige leeftijd iets anders dan een hoge oogsterkte wordt gevonden, zoals een lui oog of scheelzien, wordt het kind direct naar een orthoptist en oogarts in het eigen ziekenhuis doorgestuurd, aldus Bruinenberg. ,,Ook als een kind met hoge oogsterkte tussen de leeftijd van 1 en 4 jaar bijvoorbeeld een lui oog, scheelzien of iets anders aan het oog krijgt, wordt het direct doorgestuurd voor behandeling. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en helemaal gratis, inclusief alle onderzoeken en de brillen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie