Het gezin Van Deuveren verkeert al jaren in grote onzekerheid over het voortbestaan van hun veehouderij door de komst van Putten-Zuid.
Het gezin Van Deuveren verkeert al jaren in grote onzekerheid over het voortbestaan van hun veehouderij door de komst van Putten-Zuid. BDUmedia

‘Er wordt een spelletje met ons gespeeld’

30 maart 2021 om 13:56 Maatschappelijk

PUTTEN Heimo en Caroline van Deuveren zijn ten einde raad door de komst van woonwijk Putten-Zuid. De onderzoeken zijn al in volle gang, maar het boerenbedrijf van Van Deuveren zit in de weg. Op de veehouderij aan de Beitelweg, dat Heimo samen met zijn broer runt, is plek voor 250.000 kuikens en 1.500 vleeskalveren. De geschiedenis voert terug naar 1792.

De familie Van Deuveren diende in 2012 een verzoek tot uitbreiding van hun bedrijf in en ze kregen in 2014 groen licht. ,,Maar in 2015 werd het gebied waar ons bedrijf is gevestigd aangewezen tot zoekgebied voor woningbouw en een jaar later hoorden we van toenmalig wethouder Gerritsen dat onze uitbreidingsplannen niet door konden gaan, omdat er woningbouw komt. Later vertelde hij dat ons bedrijf op deze locatie geen toekomst meer heeft en dat we samen op zoek zouden gaan naar een andere locatie. Maar de verplaatsing van een bedrijf met onze omvang valt niet mee”, vertelt Van Deuveren.

NIETS VERNOMEN ,,In 2018 onderzocht de gemeente of het mogelijk was ons bedrijf te verplaatsen naar de Arlersteeg’’, vervolgt de Puttense veehouder. ,,Helaas bleek dit niet mogelijk, omdat dit stuk grond te dicht bij een Natura2000-gebied lag, waardoor we niet de juiste vergunningen konden krijgen. Daarnaast was daar te weinig grond om een soortgelijk bedrijf te starten. In de tussentijd werd alle grond om ons heen aangekocht door projectontwikkelaar Bemog en directeur Van Dijk gaf aan dat hij ons bedrijf wilde kopen. We maakten duidelijk dat we dan een andere locatie nodig hebben om door te kunnen gaan en Van Dijk gaf aan dit voor ons te regelen. Maar we hebben niets meer van hem vernomen.”

TERUG BIJ AF In 2019 volgden volgens Van Deuveren nog enkele gesprekken met de gemeente over verplaatsing van het agrarische bedrijf, de planning en of de provincie hierbij zou worden betrokken. ,,Maar ook toen kwam er niets concreets van de grond van de kant van de gemeente. In 2020 vonden wij een unieke locatie in Overijssel waar wij een biologische legpluimveehouderij wilden starten. Deze locatie is uniek qua omvang, ligging en met uitbreidingsmogelijkheden. We reikten de locatie aan bij het college, maar ze waren afwachtend en deden feitelijk niets. We reikten de locatie aan bij de Bemog, maar zij gaven aan dat Putten-Zuid nog helemaal niet concreet is, en deden ook niets. Wij hebben zelf een bod gedaan, maar dat werd niet geaccepteerd en begin 2021 werd de beoogde locatie verkocht aan andere partijen. Daarmee zijn wij weer terug bij af. Na vier jaar zoeken vonden we een geschikte locatie en die moesten we aan onze neus voorbij laten gaan. Het wordt steeds meer een zinloze exercitie.

CRUCIAAL MOMENT Waar de Van Deuverens het meest verbaasd over zijn, is dat het college de oplossing zelfs niet ziet als deze recht voor hun neus wordt aangeboden. ,,De Bemog besluit om op zo’n cruciaal moment te zeggen dat er nog niets bekend is met betrekking tot Putten-Zuid. Wij hebben zelfs nog nooit een bod op onze locatie gehad. De Bemog is betrokken bij de meeste grote projecten in Putten, zoals Bijsteren en Rimpeler, en maakt zich helemaal niet druk om ons. Ze weten toch wel dat onze grond bij hen terecht komt wanneer de gemeente ons onteigend. En zo wordt er in onze ogen gewoon een spelletje met ons gespeeld.”

GEEN MEDEDELINGEN Wethouder Roelof Koekkoek is niet bereid om zelf te reageren. Er komt desgevraagd alleen een korte reactie via woordvoerder Toon Schuiling van de gemeente Putten: ,,Wij staan de familie zeker bij als gaat om het vinden van een nieuwe plek en dat blijven wij ook doen. Lopende de onderhandelingen doen wij verder geen mededelingen over de actuele situatie.”

LASTIG ONDERWERP Fractievoorzitter Lubbert van den Heuvel van de ChristenUnie heeft bij Van Deuveren aangegeven dat hij vindt dat het college wel degelijk een plicht heeft om hen te helpen met een nieuwe locatie. Hij wil proberen de coalitie op één lijn te krijgen en het college te bewegen om proactief samen met de familie een nieuwe locatie te realiseren. Van den Heuvel geeft aan: ,,Dit is een heel lastig onderwerp. Op basis wat ik van de familie hoor klinkt het heel onrechtvaardig wat hier gebeurt. Ik heb inmiddels een gesprek gehad met wethouder Koekkoek en hij vertelt een ander verhaal. Ik wil binnenkort terug naar Van Deuveren om hoor en wederhoor toe te passen, want er zit voor mij nog een stuk onduidelijkheid wat ik eerste scherp wil krijgen voor mezelf. De ontwikkeling van Putten Zuid tot een woonwijk dient een algemeen belang en dat kan niet op een of twee schouders worden afgewenteld. Rechtvaardigheid staat bij mij hoog in het vaandel en daar streef ik naar.”

GEEN RUIMTE Fractievoorzitter Gertine Elsenaar van het CDA reageert: ,,We hebben al een paar keer vragen gesteld aan het college en tijdens de laatste bespreking heb ik nog gevraagd om goed voor de familie Van Deuveren te zorgen. De wethouder gaf toen aan goede contacten met de familie te hebben en dat hij goed voor ze gaat zorgen. De gemeente kan helaas niet aan de wensen van Van Deuveren voldoen, maar ik kan de wethouder niet verwijten dat hij te weinig doet. Ik begrijp wel dat de familie dit anders voelt. De boer moet goed uitgekocht worden. Hij wil een andere locatie, maar dat is, met een dergelijk groot bedrijf, moeilijk te regelen. Van Deuveren doet niets verkeerd en is een goed ondernemer met een prachtige boerderij. Maar binnen onze gemeente krijgen we hem niet verplaatst. Wij hebben deze familie geadviseerd om met de gedeputeerde van de provincie te spreken, want in Putten is geen ruimte voor een dergelijk bedrijf en de gedeputeerde kan wellicht meer voor deze ondernemer doen.”

TRAAG Fractievoorzitter Robin Hoogendijk van Gemeentebelangen vindt het jammer dat de wethouder maar blijft wachten met de ontwikkeling van Putten-Zuid. ,,Als hij hier in 2018 direct mee was begonnen, was er nu geen sprake van tijdnood. We kunnen Van Deuveren niet kwalijk nemen dat hij voor zijn belangen opkomt. Hij heeft een goed renderend agrarisch bedrijf waar meerdere families van afhankelijk zijn. Het is kenmerkend voor dit college, het gaat traag of het komt helemaal niet van de grond. Wel roepen dat er voldoende woningen in Putten komen en dat het goed komt, maar voorlopig wordt er nog niets gebouwd. We moeten voor onze Puttenaren blijven bouwen, ook na 2022. Wanneer beseft deze wethouder dat nou eens.”

UITKOMEN Fractievoorzitter Herman Luitjes van Wij Putten vindt het lastig om inhoudelijk te reageren. ,,Het overleg loopt tussen Van Deuveren, de adviseurs en de gemeente en dit moet leiden tot een situatie waar beide partijen het probleem tot tevredenheid oplossen. We zitten hier met het individuele belang van Van Deuveren en een lokale gemeenschap die nog maar één goede plek heeft voor de doorontwikkeling van het dorp. Iedere gemeente die gaat uitbreiden, kent dit probleem en de ervaring leert dat we er uiteindelijk wel uitkomen. Ik ga ervan uit dat hij zich goed laat adviseren door een adviseur die vaker met dit bijltje heeft gehakt, dat is van groot belang.”

Projectontwikkelaar Bemog was niet bereikbaar voor een reactie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie