Afbeelding
Pixabay

Bijna alle jongeren hebben last van de coronacrisis

8 april 2021 om 18:00 Maatschappelijk Coronavirus

PUTTEN Maar liefst 86 procent van de middelbare scholieren heeft last van de coronacrisis. Dat is meer dan een jaar geleden toen 72 procent last had van de crisis. Dat blijkt uit de tweede Coronapeiling Jeugd van GGD Noord- en Oost-Gelderland die van 8 tot en met 19 maart gehouden is onder middelbare scholieren van 12 tot en met 18 jaar. Ze geven hun leven momenteel het rapportcijfer 6,6. Dit was in mei 2020 nog 7,3. Toch beoordeelt 82 procent van de jongeren hun leven met een voldoende.

Iets meer dan de helft van de jongeren (53 procent) voelt zich gelukkig. Dat is aanmerkelijk minder dan voor de coronacrisis, toen 87 procent zich gelukkig voelde. Ruim de helft van de jongeren (58 procent) vindt het thuis leuk terwijl dat voor de coronamaatregelen nog 88 procent was. De meest genoemde redenen zijn spanningen, irritaties en ruzies thuis. Jongeren zijn minder vaak alleen en vinden het daardoor erg druk thuis. ,,Mijn zusje is elke dag thuis, mijn moeder werkt thuis en mijn vader ook nog een aantal dagen per week. Ik ben nooit meer alleen thuis en we zitten elkaar allemaal in de weg”, aldus een meisje van 17 jaar.

ZORGEN OVER SCHOOL Het percentage middelbare scholieren dat het gevoel heeft achter te lopen met schoolwerk doordat zij thuis onderwijs volgen, is gestegen van 26 procent in mei 2020 naar 43 procent in maart 2021. ,,Ik maak me zorgen over school. Ik heb het idee dat ik door de online lessen de stof niet meer goed beheers en heel erg achterloop in vergelijking tot hoe ik de stof zou beheersen als er geen online lessen zouden zijn en school nog normaal zou zijn”, zegt een meisje van 15 jaar.

ENERGIE De meeste jongeren gaven aan dat ze energie krijgen van sociale contacten zoals het zien van familie of vrienden. Ook sporttrainingen geven energie. Veel middelbare scholieren ervaren het als prettig om te wandelen of gewoon naar buiten te gaan. Sommigen geven aan dat ze nergens energie van krijgen, terwijl anderen juist nieuwe hobby’s hebben ontdekt tijdens de coronacrisis. ,,Schilderen, mijn hond, mijn vriend en vriendinnen. Koken doe ik nu ook veel en borduren en schrijven, eigenlijk heb ik allemaal nieuwe hobby’s ontdekt”, zegt een meisje van 16 jaar.

Voor dit onderzoek van de GGD Noord- en Oost-Gelderland hebben 36 van de 53 middelbare scholen in de regio Noord- en Oost-Gelderland hun leerlingen uitgenodigd voor het invullen van de digitale vragenlijst, 8.615 leerlingen hebben de vragenlijst ingevuld.

De samenstelling van de onderzoeksgroep:
- 61 procent is meisje, 38 procent is jongen, 1 procent gaf ‘anders’ aan.
- 48 procent is 14 jaar of jonger, 52 procent is 15 jaar of ouder.
- 6 procent gaat naar praktijkonderwijs, 41 procent zit op het vmbo en 53 procent op havo/vwo.
- 47 procent komt uit de regio Midden-IJssel/Oost-Veluwe; 32 procent uit de Achterhoek en 21 procent uit de Noord-Veluwe.
Er is gewogen naar geslacht, opleidingsniveau en regio. Ten aanzien van deze kenmerken zijn de uitkomsten representatief voor de hele bevolking van de regio Noord- en Oost-Gelderland.

Kijk hier voor de volledige rapportage Coronapeiling Jeugd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie