Lachgas wordt geïnhaleerd uit een ballon en komt zo via de longen in het bloed terecht.
Lachgas wordt geïnhaleerd uit een ballon en komt zo via de longen in het bloed terecht. ANP

Putten: ‘Lokaal verbod lachgas heeft geen meerwaarde’

6 mei 2021 om 11:22 Maatschappelijk

PUTTEN Een expliciet lokaal verbod op lachgas in Putten heeft geen meerwaarde. Andere artikelen in de algemene plaatselijke verordening (APV) bieden voldoende mogelijkheden om op te treden tegen hinderlijk gedrag en verkoop van lachgas.

Dat antwoorden burgemeester en wethouders van Putten op vragen van de politieke partijen Wij Putten en Gemeentebelangen. Laatstgenoemde fractie verwees naar een oproep van cardiologen om een lachgasverbod in de APV op te nemen. Het voormalige narcosemiddel wordt door jongeren geregeld als drug gebruikt, met risico’s voor de gezondheid.

,,Ondanks dat wij de landelijke zorgen over lachgasgebruik delen en ondanks het feit dat landelijke invoering van lachgas in de Opiumwet op zich laat wachten, denken wij dat een lachgasverbod geen meerwaarde heeft naast de huidige artikelen in de APV van de gemeente Putten’’, reageren burgemeester en wethouders.

EVENEMENTEN Het college verwijst naar bestaande APV-artikelen tegen hinderlijk gedrag op openbare plaatsen, verboden gedrag bij of in gebouwen, hinderlijk gedrag in voor publiek toegankelijke ruimten en het ventverbod. ,,Bij evenementen waarvoor een vergunningplicht geldt, kan de gemeente als voorschrift een ‘verbod op verkoop van lachgas’ in de vergunning opnemen met als motivering het voorkomen van hinder’’, aldus burgemeester en wethouders.

NAUWELIJKS OVERLAST Volgens het college blijkt uit navraag bij politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) er nauwelijks overlast bekend is door gebruik van lachgas. ,,Sinds januari 2019 zijn er volgens de politie elf situaties geweest waarbij lachgas aan de orde was. Hiervan zijn acht meldingen op de snelweg A28.’’

,,Ook de gemeenten Harderwijk en Ermelo hebben bijvoorbeeld geen lachgasverbod in hun APV’’, voegen burgemeester en wethouders als extra argument toe. ,,Uiteraard zijn wij bereid extra in te zetten op preventie en voorlichting over de risico’s van lachgas.’’

ZUURSTOFTEKORT Volgens verslavingszorgsorganisatie Jellinek kan gebruik van lachgas onder meer leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. ,,Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. Het risico is dat je hard kunt vallen.’’

UITGAANSCIRCUIT Lachgas (distikstofmonoxide) is een kleurloos zoetgeurend gas. ,,Bij operaties wordt het gebruikt om de patiënt onder narcose te houden. Het middel wordt dan via de beademing toegediend. Tegenwoordig zijn hiervoor betere middelen waardoor het gebruik voor dit doel afneemt. Lachgas wordt nu voornamelijk in de voedingsindustrie gebruikt, bijvoorbeeld in gaspatronen voor slagroomspuiten. Als drug werd het midden jaren negentig met name in het uitgaanscircuit gebruikt. Toen de leverancier van lachgas verlangde dat kopers duidelijk moesten maken waarvoor zij lachgas nodig hadden, verdampte het aanbod in de uitgaanswereld snel. Sinds enkele jaren is lachgas opnieuw populair geworden in het uitgaanscircuit’’, meldt Jellinek op haar website.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie