Afbeelding
Pixabay

Veel dorpshuizen in financiële problemen na twee jaar corona

Maatschappelijk

PUTTEN (ANP) Dorps- en buurthuizen hebben hun financiën tijdens de coronapandemie zien verslechteren. De ontmoetingsplekken voor buurtbewoners hebben hun deuren de afgelopen twee jaar vaak tijdelijk moeten sluiten vanwege de contactbeperkende maatregelen, zo meldt de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen (LVKK) op basis van een enquête.

Door de coronamaatregelen viel een deel van de inkomsten weg. ,,Hierdoor hebben veel dorpshuizen ingeteerd op hun vermogen en - soms noodzakelijke - grote investeringen voor zich uitgeschoven”, schrijft de LVKK. Vier op de tien dorpshuizen balanceren zelfs op het randje van een faillissement.

Driekwart van de ruim 500 ondervraagde beheerders van dorpshuizen heeft vorig jaar een verlies geleden. Verlieslijdende dorpshuizen hebben in 63 procent van de gevallen onder meer geteerd op hun reserves om hun begroting rond te krijgen. Dat ging vaak ten koste van groot onderhoud of duurzame investeringen. Ook maakte 44 procent gebruik van steunregelingen.

,,Helaas bevestigt dit onderzoek ons vermoeden over de kwetsbare positie van dorps- en gemeenschapshuizen”, zegt Klaske Piebenga van de LVKK. ,,En dat in een maatschappelijk context van vereenzaming en verharding, waarin dorpshuizen een belangrijke rol spelen als sociale ontmoetingsplaats.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderboekenweek met thema Gi-ga-groen wordt leesfeest 27 sep, 16:11
Logo
Afbeelding
‘Putten op weg naar de kerst’ 27 sep, 15:14
Afbeelding
Voetganger op zebrapad geschept door auto 27 sep, 06:38
Logo
Afbeelding
Biljarten en trimmen; ‘Ik wil actief bezig blijven’ Dit doe ik... 26 sep, 13:58
Logo
Afbeelding
Overlast verwarde personen groeit: in Gelderland al 14.000 gevallen in 2021 26 sep, 11:47
Afbeelding
Overhandiging cheques aan Groot Spriel 26 sep, 11:29
Afbeelding
SDC Putten wint in blessuretijd 26 sep, 11:21