Het winterfonds is opgericht om maatschappelijke en publieke voorzieningen te helpen nu die torenhoge energierekeningen moeten betalen.
Het winterfonds is opgericht om maatschappelijke en publieke voorzieningen te helpen nu die torenhoge energierekeningen moeten betalen. Pixabay

Gelderland stort 10 miljoen in winterfonds tegen energiecrisis

21 november 2022 om 08:00 Maatschappelijk

PUTTEN (ANP) Gelderland maakt 10 miljoen euro vrij uit de provinciale begroting om dat te storten in een winterfonds. 

Het winterfonds is opgericht om maatschappelijke en publieke voorzieningen zoals zwembaden, kerken, culturele centra en wijkcentra te helpen nu die torenhoge energierekeningen moeten betalen. Ook is een deel van het fonds bestemd voor midden- en kleinbedrijf dat anders zou omvallen, laat verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink dinsdag weten.

STEUN VANUIT DE PROVINCIE

Volgens Gelderland leveren maatschappelijke en culturele voorzieningen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in dorpen en steden. Het midden- en kleinbedrijf is vitaal voor de werkgelegenheid. Maar de sectoren profiteren niet allemaal van rijksregelingen om de zeer hoge energielasten te kunnen betalen. Gelderland wil de bedrijven, winkels en voorzieningen daarom net als in de coronaperiode een provinciaal steuntje in de rug geven.

VERDEELD OVER GEMEENTEN

De 10 miljoen wordt verdeeld over de gemeenten, die het vervolgens zelf uitkeren. In onder meer Friesland en Zeeland zijn ook plannen om provinciaal geld vrij te maken vanwege de energiecrisis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie