Autodieven sloegen in 2022 voor het eerst in jaren weer vaker toe.
Autodieven sloegen in 2022 voor het eerst in jaren weer vaker toe. Pixabay

Zo vaak sloegen autodieven vorig jaar toe in Putten

20 januari 2023 om 09:42 Maatschappelijk

PUTTEN Autodieven sloegen in 2022 voor het eerst in jaren weer vaker toe, meldt kenniscentrum LIV donderdag op basis van aangiftecijfers van de RDW en de politie. Met name oudere auto’s zonder beveiligingssysteem zijn bij dieven populair.

In Putten werd vorig jaar 6 keer aangifte gedaan na diefstal van een voertuig. In 2021 gebeurde dit 5 keer.  Twee voertuigen werden vorig jaar teruggevonden.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) telde afgelopen jaar bijna 6000 autodiefstallen, zo’n elf procent meer dan een jaar eerder. Naast auto’s werden er afgelopen jaar ook meer voertuigen als motoren, brom- en snorfietsen en bedrijfswagens gestolen. In totaal werden er ruim 22.300 voertuigen gestolen, gemiddeld zo’n 21 procent meer dan in 2021.

ELEKTRISCHE EN HYBRIDE VOERTUIGEN

Dieven hadden het vooral een stuk vaker gemunt op elektrische en hybride voertuigen. Toyota’s werden het vaakst gestolen, zowel de elektrische varianten als de benzineauto’s van het Japanse merk. Volgens het LIV zijn auto’s van drie, vier of vijf jaar oud het vaakst doelwit. Maar ook het aantal diefstallen van auto’s van twintig jaar of ouder is volgens het kenniscentrum opvallend gestegen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie