De zomerschool is een combinatie van leren en het aanleren van sociale vaardigheden.
De zomerschool is een combinatie van leren en het aanleren van sociale vaardigheden. Eigen foto

Zomerschool voor basisschoolkinderen met achterstanden in Putten: ‘We doen dit voor kids met ouders die het niet breed hebben’

6 juni 2023 om 15:00 Maatschappelijk

HARDERWIJK/ERMELO/PUTTEN Voor het derde jaar faciliteert Stichting Leergeld Randmeren de Zomerschool voor basisschoolkinderen met achterstanden in Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde. Het zomerprogramma wordt vanuit de stichting bekostigd om achterstanden in te halen voor kinderen uit gezinnen waarvan de ouders de reguliere ondersteuning niet kunnen betalen. „We gokken dit jaar op 100 kinderen”, aldus projectleider Piet Pijlman van Leergeld Randmeren.

Leergeld Randmeren faciliteerde de Zomerschool in 2021 voor 40 kinderen en in 2022 waren dit 60 kinderen in Harderwijk, Putten, Ermelo en Zeewolde. „We doen dit voor kinderen waarvan de ouders het niet breed hebben. De norm is in principe tot 120% van bijstandsniveau, maar er wordt wel maatwerk geleverd. Met de enorme stijgingen van prijzen en energielasten wordt een herweging toegepast en dat zorgt wel voor verschuiving. De groep is groter geworden. Zeker in Harderwijk neemt de armoede alleen maar toe.” Anderzijds wint ook de naam Leergeld Randmeren aan naamsbekendheid. De stichting biedt ondersteuning op een viertal onderdelen: onderwijs, cultuur, welzijn en sport. Er wordt samengewerkt met andere instanties, zoals Jeugdfonds Sport en Cultuur. „Wij vinden dat elk kind moet kunnen meedoen om zijn ontwikkeling te bevorderen en mag daarbij niet de dupe kan worden van tegenslag van ouders. Iedereen moet gelijke kansen krijgen en dan mag geld geen belemmering zijn.”

Voor de invulling van de zomerschool wordt al enkele jaren samengewerkt met huiswerkbegeleidingsinstituten JAM Harderwijk en StudieHub in Putten. StudieHub verzorgt de bijscholing voor kinderen uit Putten en Zeewolde, JAM voor kinderen uit Harderwijk. Kinderen uit Ermelo mogen zelf kiezen waar ze heen gaan. „Het is kwalitatief goede studiebegeleiding om de vaardigheden rekenen en taal bij te spijkeren.” JAM verzorgt van week 29-33 vijf keer een dagdeel van drie uur (spelenderwijs) lezen, woordenschat en rekenen voor kinderen van groep 4 t/m 8. De groepsgrootte is 4-6 leerlingen per niveau. Omdat kinderen ook goed moeten integreren is er ook aandacht voor sociaal emotionele ondersteuning. Daarnaast is er een bezoek aan de bibliotheek gepland en gaan de kinderen naar Cultuurkust voor een muziek/theatersessie. StudieHub noemt het de Spelenderwijzer zomerschool, bedoeld voor leerlingen die het komend schooljaar in groep 6, 7 en 8 zitten. De sessies zijn op dinsdag en donderdag in de laatste drie weken van de zomervakantie, vanaf 1 augustus van 10.00-15.00 uur aan de Veldstraat 7a in Putten. StudieHub is ook gericht op sociale activiteiten: spelletjes, balsporten en koken.

De Zomerschool wordt niet gefinancierd vanuit het reguliere budget van Leergeld Randmeren, maar gesponsord door partijen uit de markt: Rabobank, Lionsclub Harderwijk-Irminloo, een partij die anoniem wil blijven en de gemeente Harderwijk, die de ondersteuning voor kinderen van AZC-school De Vlieger met een vluchtelingenstatus en Oekraïense kinderen bekostigt. Het project kan de komende jaren worden voortgezet dankzij deze financiers.

www.leergeld-randmeren.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie