Afbeelding
Henk Hutten

Fout bij registratie jeugdoverlast

25 mei 2020 om 15:51 Mensen

PUTTEN Bij het aantal incidenten rond jeugdoverlast is een registratiefout gemaakt. Dat betekent dat van de 89 meldingen er uiteindelijk maar 23 zijn overgebleven. Dat geeft burgemeester Henk Lambooij aan in de raadscommissie economie, bestuur en openbare ruimte.

Wijnand Kooijmans

Direct na het zien van het oorspronkelijke cijfer heeft Lambooij contact opgenomen met alle betrokken partijen. Het aantal meldingen was in strijd met de wekelijkse meldingen die hij ontvangt van jeugdoverlast. Ieder weekeinde worden plekken waar jongeren samen komen bezocht en daarna gerapporteerd. Deze meldingen kwamen niet overeen met het totaal aantal meldingen .Burgemeester Lambooij houdt daarom vast aan het beeld dat er in Putten relatief weinig sprake is van overlast door jeugd.

CIJFERS De cijfers kwamen ter sprake tijdens de bespreking van de lokale prioriteiten in het integraal veiligheidsplan. Regionaal zijn prioriteiten onder meer kwetsbare personen, ondermijning, en cybercrime/gedigitaliseerde criminaliteit. Tijdens een eerdere bespreking zijn voor Putten als aandachtspunten opgegeven drugsdealers en drugsgebruik, adresfraude, aanpak inbrekerswerktuigen, sociale veiligheid en aandacht voor het buitengebied in verband met vrijkomende agrarische bebouwing.

Burgemeester Lambooij maakt zich wel zorgen over toenemende drugscriminaliteit. Hierbij verwees hij onder meer naar de dumping aan de Drieseweg in Ermelo, op steenworp afstand van Putten. De kosten van het opruimen lopen enorm in de papieren. Niet zo lang geleden is in Putten zelf een drugslaboratorium ontmanteld waarbij de gemeente zelf ook een deel van de kosten heeft moeten betalen.

BUITENGEBIED Jan van den Brink (SGP) vindt vooral de aandacht voor het buitengebied wellicht te overtrokken. Volgens hem komt het voor dat bedrijfswoningen worden bewoond door mensen die niet verbonden zijn aan het bedrijf. Maar de opsporing daarvan heeft voor hem geen prioriteit. Burgemeester Lambooij geeft aan dat dit vanuit zijn portefeuille zeker ook geen prioriteit heeft.

Het gaat Puttens burgemeester vooral om strafrechtelijke overtredingen die er plaatsvinden. ,,We weten eigenlijk niet wat er in het buitengebied gebeurt. We hebben daar geen zicht op. Indien iemand een advertentie plaats om ruimte te verhuren mag je erop rekenen dat zich ook mensen met minder goede bedoelingen melden.” Door meer aandacht te schenken aan het buitengebied hoopt Lambooij eigenlijk dat gezegd kan worden dat er wat betreft drugscriminaliteit niets aan de hand is in Putten.

KEURMERK Lambooij ziet niet de noodzaak voor een gemeentelijke subsidie om zo te bereiken dat meer woningen van het keurmerk veilig wonen worden voorzien. Bij het keurmerk wordt een kortinggegeven op de verzekeringspremie. Om daarnaast nog gemeentelijke subsidie te geven is wat hem betreft een beetje dubbel.

Uit de opmerkingen van de raadsleden blijkt dat men zich vooral toch zorgen maakt over nog steeds het aantal woninginbraken, winkeldiefstallen en het bezit van inbrekerswerktuigen. Al is het aantal woninginbraken al flink teruggelopen. Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen) zou het liefst zien dat de burgemeester ook panden mag sluiten waar gestolen waar wordt aangetroffen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie