Rowin Mulder in zijn overwegend groene tuin.
Rowin Mulder in zijn overwegend groene tuin. Joyce Kruizenga-Elskamp

Rowin Mulder deed mee aan het NK Tegelwippen: ‘Wip Holland Wip is een hit’

19 september 2023 om 09:45 Mensen

PUTTEN Iedereen doet iets bijzonders. De één heeft een speciale of grote verzameling, de ander een leuke hobby en weer een ander kan met vrijwilligerswerk iets voor een ander betekenen. Ook zijn er mensen die een bijzondere sport beoefenen. Deze week vertelt Rowin Mulder over zijn deelname aan het NK Tegelwippen in Putten.

Voor wie er nog nooit van gehoord heeft: bij het NK Tegelwippen strijden Nederlandse gemeenten en hun inwoners tegen elkaar om zoveel mogelijk tegels uit tuinen te vervangen door groen. Hiervoor is zelfs een landelijke informatieve website gemaakt: NK-Tegelwippen.nl, met een heuse tegelwip-hit, genaamd ‘Wip Holland Wip!’ Per klassement wint de gemeente met de hoogste TPI (gewipte Tegels per 1.000 Inwoners). Voorwaarde is wel, dat het om tegels uit eigen tuin gaat. Er mag dus niet zomaar in de openbare ruimte een tegelpleintje gewipt worden.

ACTIE

Eigenlijk wist Rowin Mulder helemaal niet van deze actie. Hij had er zelfs nog nooit van gehoord. Drie jaar geleden kocht hij zijn vrijstaande huis in Putten en na het binnen klussen was dit jaar eindelijk de tuin aan de beurt. Die dus vol lag met meer dan 500m2 aan tuintegels. „En wij waren juist gewend aan een groene tuin met gras en planten. Ik had er al een heleboel tegels uitgehaald, maar het stapelde zich maar op. Toen heb ik contact gezocht met de gemeente Putten. Zij vertelden mij dat er een project liep in het kader van het NK Tegelwippen. Er kwam een grote container voor mijn deur te staan en we hoefden de tegels er alleen nog maar in te leggen. Wel jammer dat de gemeente Putten de tegels uiteindelijk niet heel laat, want dat is duurzamer dan ze te laten vermalen.”

GOED BEZIG

Tijdens het verwijderen van de tegels en het weghalen van de uit hun krachten gegroeide struiken, kreeg Rowin zelfs complimenten van buurtbewoners die hij daarvoor niet kende. Het huis ligt aan een veelgebruikt fietspad en sommige voorbijgangers riepen dingen als; ‘goed bezig’ of ‘prachtig’. „Gelukkig kregen wij bij de binnen-, en buitenklussen ook veel support van onze handige buurman, die ons met raad en daad bijstond. Hij is altijd erg betrokken en geïnteresseerd, dus daar boffen wij enorm mee.” 

ENTHOUSIAST

Nu de tegels weg zijn, heeft Rowin een tuin vol groene struiken en fruitbomen. Hij vertelt er enthousiast over. „Ik hou van fruit, dus ik kan niet wachten tot ze groot zijn. Ook heb ik regentonnen staan om het regenwater op te vangen, waarmee ik de planten dan weer water kan geven. De tuin is nu veel aangenamer om in te zitten nu al die tegels weg zijn. We hebben alleen een klein stukje laten liggen voor de auto en hebben een nieuw terras aangelegd om buiten te kunnen zitten. Doordat de meeste tegels weg zijn, konden wij op het gras ook een trampoline voor de kinderen plaatsen. Ja, wij zijn nu heel erg blij met onze groene tuin en ik raad het iedereen aan om mee te doen aan de actie.”

Wil je ook meedoen met het NK Tegelwippen? Meld je dan aan bij de gemeente Putten. Maar let op: deze actie loopt nog maar tot en met 31 oktober 2023.

Joyce Kruizenga-Elskamp

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie