De uitvaart woensdagmiddag op begraafplaats Schootmanshof.
De uitvaart woensdagmiddag op begraafplaats Schootmanshof. Tim van Donkersgoed

Maria van der Zanden bijna dertig jaar na vermissing herbegraven in Putten

20 december 2023 om 15:00 Mensen Tips van de redactie

PUTTEN Maria van der Zanden uit Putten is woensdagmiddag herbegraven op begraafplaats Schootmanshof in Putten, ruim 29 jaar nadat ze op 22-jarige leeftijd werd vermist.  

Maria is bijgezet in het graf van haar moeder Anneke, die al in 2011 was overleden. Voorafgaand aan de begrafenis in besloten kring was er in de aula aan de Hoflaan een afscheidsdienst voor familie en genodigden. Deze werd geleid door dominee Daniël de Rooij, tevens geestelijk verzorger van de familie. ,,In deze dankdienst schenken we aandacht aan het leven van Maria en aan het geloof in God. Dat geloof verbond het gezin waarin zij opgroeide’’, aldus de predikant.

LIEVELINGSMUZIEK Vader Ab van der Zanden, die sinds enkele jaren met zijn nieuwe levenspartner in Voorthuizen woont, volgde de dienst via een internetverbinding vanuit het ziekenhuis. Tachtiger Van der Zanden ligt vanwege zijn ,,kwetsbare gezondheid’’ op de intensive care. ,,Toch overheerst bij hem de dankbaarheid dat Maria gevonden is en bij haar moeder begraven kan worden’’, zei De Rooij.

De predikant stond stil bij een Bijbeltekst die op Maria’s rouwkaart staat. ,,Jezus ontmoet Maria Magdalena, nadat Hij uit de dood is opgestaan. Jezus noemt haar bij haar naam: ‘Maria!’ Hij kent Maria en Hij heeft haar lief. Door Hem heeft de dood niet het laatste woord. Deze hoop hield Ab en Anneke al die jaren staande.’’

Kelly de Vries, directeur van de Peter R. de Vries Foundation, stak een paaskaars aan - ,,als symbool van de opstanding van Jezus uit de dood’’. Aan het begin van de dankdienst en bij het uitdragen van Maria klonk lievelingsmuziek van Ab en Maria: de Goldbergvariaties van Bach.

SPOORLOOS Maria verdween op de zonnige en warme zaterdagmiddag van 6 augustus 1994 spoorloos, nadat ze rond 12.30 uur op een racefiets vanaf haar ouderlijk huis in Putten was vertrokken. Rond een uur of zes zou ze terug zijn voor het avondeten met haar ouders. Maar ze kwam nooit meer thuis. De politie deed in 1994 en ook in de jaren daarna zeer uitgebreid onderzoek naar de verdwijning van Maria. De vermissingszaak werd enkele keren heropend, maar telkens zonder resultaat. 

(lees verder onder de foto)


De Möhnesee, een stuwmeer bij de Duitse stad Soest, waar het lichaam van Maria van der Zanden is gevonden. - Pixabay

DUITS STUWMEER In mei dit jaar maakten de politie en de Peter R. de Vries Foundation plotseling bekend dat Maria van der Zanden al op zondag 28 augustus 1994, enkele weken na haar vermissing, door een wandelaar was gevonden in stuwmeer Möhnesee in de buurt van Soest (Noordrijn-Westfalen). Dat is vanuit Putten een afstand van bijna 250 kilometer. 

STEEN IN RUGZAK In de rugzak van de destijds onbekende vrouw vonden rechercheurs een zware steen. Toen vervolgens tijdens onderzoek van het lichaam geen sporen van geweld van buitenaf werden gevonden, concludeerde de Duitse politie dat sprake was van zelfdoding. Uit de autopsie bleek ook dat het lichaam al enkele weken in het water had gelegen. De jonge vrouw werd begraven in een naamloos graf in de gemeente Möhnesee.

GEEN LINK Eén van de redenen dat destijds geen link werd gelegd met de vermissingszaak in Nederland, is volgens de politie dat het geautomatiseerd internationaal delen van DNA en/of vingerafdrukken begin jaren negentig nog niet aan de orde was. De Duitse politie beschikte sowieso niet over een DNA-profiel van de onbekende dode vrouw. Toen het DNA-profiel van Maria jaren later door de Nederlandse politie werd gedeeld, leidde dat dus niet tot een match.

De Duitse politie had wel vingerafdrukken, maar de kwaliteit was onvoldoende voor opname in een databank. En vanuit het Nederlandse politie-onderzoek was er geen enkele aanwijzing in de richting van Duitsland.

(lees verder onder de foto)


Ab van der Zanden, de vader van Maria, en directeur Kelly de Vries van de Peter R. de Vries Foundation met een foto van Maria in maart dit jaar. - Pauw Media

HONDERD PROCENT Het was de Peter R. de Vries Foundation die begin 2022 contact opnam met het coldcaseteam van de politie Oost-Nederland in een ultieme poging om Maria na tientallen jaren alsnog te vinden. Na een intensieve voorbereiding startte de foundation midden maart dit jaar een grote publiciteitscampagne.

Het coldcaseteam had zich daar al maanden op voorbereid, onder meer door de vermissing van Maria van der Zanden internationaal onder de aandacht te brengen. Eind maart dit jaar reageerde de Duitse politie met informatie over een onbekende dode vrouw die in augustus 1994 in de Möhnesee was gevonden. Uiteindelijk leidde het één-op-één vergelijken van de vingerafdrukken bij de Duitse en Nederlandse politie tot ,,een honderd procent match’’ en de identificatie van Maria van der Zanden. De grijskleurige racefiets is nooit teruggevonden.

DANKBAAR De stoffelijke resten van Maria zijn in Duitsland opgegraven en krijgen nu een laatste rustplaats in het graf bij haar moeder Anneke van der Zanden-van Maanen.

In een overlijdensbericht, dat woensdag is gepubliceerd in De Puttenaer en de Barneveldse Krant, laten vader Ab van der Zanden en zijn partner Reny van Beek-Miedema weten dankbaar te zijn dat ,,onze geliefde Maria gevonden is, na jaren van onzekerheid, hoop en wanhoop, gemis en intens verdriet’’.

Daarboven staan twee Bijbelteksten: ‘Jezus zeide tot haar: Maria!’ (Johannes 20:16a) en ‘Jezus zeide tot haar: Ik ben de opstanding en het leven; wie in Mij gelooft zal leven, ook al is hij gestorven, en een ieder die leeft en in Mij gelooft, zal in eeuwigheid niet sterven; gelooft gij dat?’ (Johannes 11: 25 en 26).
,,Wij vertrouwen erop kracht, troost en rust te mogen blijven ontvangen van onze Heer en Heiland’’, schrijven Ab en Reny daarbij.

----------------

REACTIE COLDCASETEAM POLITIE:

,,Het onderzoek naar de dood van Maria van der Zanden is een lopend coldcase-onderzoek. Hierbij staan verschillende scenario’s nog open. Ook de vraag hoe Maria in augustus 1994 vanuit Putten bij de Möhnesee terecht is gekomen, is nog niet beantwoord. Het coldcaseteam doet zijn uiterste best om meer helderheid in deze zaak te krijgen en werkt daarbij samen met de Duitse politie. Maria is vanuit Duitsland naar Nederland overgebracht. Na forensisch onderzoek is zij overgedragen aan haar nabestaanden. Het coldcaseteam vraagt mensen die belangrijke informatie hebben, welke zij nog niet eerder gedeeld hebben, alsnog met de politie te delen.’’

Afbeelding
Afbeelding
Maria van der Zanden op een foto uit 1994, ze was toen 22 jaar.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie