De documentaire moet dit jaar klaar zijn.
De documentaire moet dit jaar klaar zijn. Eigen foto

Nationaal Orgelmuseum in Elburg maakt documentaire over beroemde organisten en hun werk: ‘Feest voor oog en oor’

14 september 2023 om 20:00 Muziek

ELBURG In de afgelopen anderhalf jaar is achter de schermen van het Orgelmuseum hard gewerkt aan een documentaire over beroemde organisten en hun werkzaamheden. Museumdirecteur Wilma Seijbel: ,,We werken met een fantastisch team van specialisten, elk op hun eigen terrein, en de eerste resultaten zijn nog beter dan ik had durven hopen.”

Het idee voor de documentaire komt voort uit het feit dat het museum veel aandacht besteedt aan de instrumenten, de techniek erachter, de bouwers van de orgels, maar wie was en is de mens daar hoog boven het volk verheven, achter zijn klavier? Wat bewoog hen, welke uitzonderlijke vakmensen zaten ertussen, mensen die wij misschien allang vergeten zijn, en wat kwam en komt er eigenlijk bij kijken als je organist van een serieus kerkorgel bent? In de 17e en 18e eeuw bijvoorbeeld was het in de grotere steden heel normaal dat een organist doordeweeks een aantal bespelingen op het orgel gaf, met populaire muziek, en zondags de kerkdienst begeleidde. De invulling puur als ‘kerkelijk’ organist, het begeleiden van kerkdiensten zoals wij nu kennen, is eigenlijk van latere tijd.

Wilma Seijbel: ,,We hebben samen met eindredacteur Jan Smelik (hoofdredacteur van het tijdschrift Het Orgel) een globale opzet gemaakt. Hij heeft ontzettend veel voorwerk en onderzoek voor ons gedaan. Samen met hem hebben we vervolgens keuzes moeten maken: welke organist moest er per se in, en van wie moesten we helaas toch afscheid nemen? Uitgangspunt was voor ons dat de film interessant moest zijn voor iedereen die het museum bezoekt, kenner of totale leek, want we krijgen natuurlijk mensen met allerlei achtergronden over de vloer. We hebben de gulden middenweg proberen te kiezen.”

Sander Zwiep (radiopresentator NPO Klassiek en orgelliefhebber) presenteert de documentaire en gaat voor de camera in gesprek met deskundigen. ,,We hopen de film voor het einde van het jaar af te ronden. We denken dat de documentaire iets toevoegt aan de kennis over het muziekleven in Nederland, en die van het vak van organist in het bijzonder. Nooit eerder werd namelijk een film over dit onderwerp gemaakt. Ik kan alvast wel verklappen dat het een feest voor het oog en oor gaat worden”, besluit Seijbel.

Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Gelderland en de Stichting Museumstad Elburg. Na afronding zal de film dagelijks in het museum te zien zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie