Afbeelding

Bouw wildobservatieplaats Staatsbosbeheer Veluwe in Hoog Buurlo van start

20 februari 2024 om 11:30 Natuur en milieu

HOOG BUURLO Staatsbosbeheer start half februari met de bouw van de nieuwe wildobservatieplaats aan de Alverschotenseweg bij Hoog Buurlo. Het kijkscherm aan de Alverschotenseweg is een populaire plek bij Staatsbosbeheer om Veluws wild te observeren. De aanleg van de wildobservatieplaats in onderdeel van het recreatiezoneringsplan van de provincie Gelderland. Het wildkijkscherm is aan vervanging toe om te voldoen aan de eisen van deze tijd en de hoeveelheid bezoekers aan te kunnen. Heel bijzonder is de samenwerking met Defensie, want voor de genisten is dit een unieke gelegenheid om op deze manier hun vaardigheden te beoefenen. Tijdens de bouwwerkzaamheden is de plek afgesloten voor publiek. Half maart worden de bouwwerkzaamheden afgerond en kan het publiek weer terecht op deze plek.

Recreatiezonering

Het gaat niet goed met de Veluwse natuur. Daarom is provincie Gelderland op zoek gegaan naar een nieuwe, betere balans tussen de ruimte voor natuur en mens. Samen met terreinbeheerders, bewoners, ondernemers en recreatieve gebruikers is een recreatiezoneringsplan opgesteld. Een van de maatregelen is bijvoorbeeld het inrichten van rustgebieden voor broedvogels op het Kootwijkerzand van 15 maart tot 15 juli, maar dus ook de vernieuwing van deze wildobservatieplaats die mensen de kans biedt voor het spotten van wild. Na jaren van uitstel start de bouw van de nieuwe wildobservatieplaats nu toch echt.

Defensie

De genisten van 103 Constructiecompagnie uit Wezep gaan het bouwen voor Staatsbosbeheer. Deze genisten behoren tot het Geniebataljon van het Operationeel Ondersteunings Commando Land (OOCL). De steun valt onder een van de hoofdtaken van defensie namelijk, het ondersteunen van (civiele) autoriteiten met haar specialistische en unieke capaciteiten. Met de bouw dragen zij een steentje bij aan de maatschappij.

Medemogelijk door gemeente Apeldoorn, provincie Gelderland en crowdfunding

De nieuwe wildobservatieplaats is mogelijk dankzij de financiële steun van provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn en de crowdfunding via het Buitenfonds. Met het Buitenfonds is een aantal jaar geleden geld ingezameld voor deze nieuwe wildobservatieplaats. De crowdfunding is toen heel succesvol geweest en heeft een mooi bedrag van ruim €12.500,- euro opgeleverd. Via het Buitenfonds kunnen particulieren en bedrijven bijdragen aan projecten van Staatsbosbeheer waarvoor geen reguliere financiering beschikbaar is. Zonder deze crowdfunding kan Staatsbosbeheer dit soort voorzieningen niet financieren.

Wildobservatieplaats

Een wildobservatieplaats is een plek waar bezoekers vanachter een wildkijkscherm de wilde dieren spotten in hun eigen leefgebied. Door het scherm storen de dieren zich niet aan de bezoekers. Wild zwijn en edelhert laten zich vaak zien. Het huidige scherm kan de vele bezoekers niet meer aan. Om deze beleving ook in de toekomst te bieden, is een nieuw wildkijkscherm nodig.

De nieuwe wildobservatieplaats wordt gebouwd met de materialen hout en beton. Het beton zal in verschillende kleurlagen worden gestort. Op deze manier is het bodemprofiel van de Veluwe, het potzolprofiel, bovengronds zichtbaar. Daarmee legt de wildobservatieplaats een link met bodem en geologie en krijgt de plek een bijzonder uiterlijk. Het ontwerp is gemaakt door de Veluwse Architecten uit Ermelo.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie