De gracht op begraafplaats Schootmanshof staat vrijwel droog. Of het onttrekken van grondwater door het Bosbad hieraan debet is staat niet vast.
De gracht op begraafplaats Schootmanshof staat vrijwel droog. Of het onttrekken van grondwater door het Bosbad hieraan debet is staat niet vast. Wijnand Kooijmans

Onderzoek naar gevolgen onttrekken grondwater door onder meer Bosbad Putten

27 mei 2020 om 06:42 Natuur en milieu

PUTTEN Er komt een regiobreed onderzoek naar de gevolgen van het onttrekken van grondwater aan de bodem voor de waterstand in onder meer de beken. Dat zegt wethouder Roelof Koekkoek van de gemeente Putten naar aanleiding van de discussie over de gevolgen van het onttrekken van grondwater door het Bosbad Putten. Dit op grond van een discussienota, opgesteld door Gemeentebelangen.

Wijnand Kooijmans

Inspreker Aart van Dusschoten, voorzitter van de Stichting Natuur en Milieu Putten, gaat het verst in zijn kritiek. Hij vindt dat het Bosbad moet overstappen op het gebruik van leidingwater. Het onttrekken van grondwater maakt, zo geeft hij aan, dat de beken droog komen te staan in de directe omgeving van het Bosbad. Maar ook op bijvoorbeeld de gracht op de begraafplaats Schootmanshof.

BEDRIJVEN Wethouder Koekkoek zegt dat er in totaal acht bedrijven zijn in Putten die grondwater onttrekken. In totaliteit gaat het om 800.000 kubieke meter. In de lijst van bedrijven neemt het Bosbad de zesde plaats in. Ook Vitens onttrekt in Putten grondwater aan de bodem, het gaat dan om 3,5 miljoen kubieke meter water.

Inspreker Anja Bavelaar heeft zo’n vijftien jaar naast het Bosbad gewoond en heeft gaandeweg de waterstand hierin zien teruglopen. ,,Toen wij daar gingen wonen kon je zwemmen in de beken.”

Mark Bekers, lid van de permanente contactgroep Noordwest Veluwe van Natuurmonumenten, geeft aan dat het van groot belang is dat water niet aan de grond wordt onttrokken op een hoogte van 40 tot 80 meter maar minimaal op 120 meter diepte moet worden gewonnen. Dat is zelfs noodzakelijk om de aangeschafte warmtepomp goed te laten functioneren.

INGEWIKKELD Als het gaat om de gevolgen van het onttrekken van grondwater gaat het, zo zegt wethouder Koekkoek, om een ingewikkeld probleem waarop moeilijk antwoord is te geven omdat bij veel partijen de benodigde deskundigheid ontbreekt. Vandaar dat is gekozen voor een werkgroep waarin de benodigde deskundigheid wel aanwezig is. Binnen Putten gelden de omgeving van het Bosbad, Rimpeler/Bijsteren en Putten Zuid als pilot gebieden voor het onderzoek.

Over de kosten van het omschakelen naar leidingwater kan de wethouder geen concrete uitspraak doen. Bij de duurste gebruiker van leidingwater gaat het om 65.000 euro aan kosten per jaar. Lubbert van den Heuvel (ChristenUnie) vindt dat de gemeente bij een besluit over te stappen naar leidingwater ook de financiële verantwoordelijkheid daarvoor moet nemen. Mede omdat het de wens is van de gemeenteraad dat een kaartje voor het Bosbad niet te duur mag worden.

AFWACHTEN Alle partijen willen de uitkomsten van het onderzoek afwachten om dan een eindoordeel te vellen. John Arap Tigchelaar (Wij Putten) vindt dat te veel van suggestieve veronderstellingen wordt uitgegaan en verwijt vooral Gemeentebelangen dat deze partij zelf te weinig onderzoek heeft gedaan en geen wederhoor heeft toegepast. Wat wordt bestreden door deze partij. Gertine Elsenaar (CDA) vindt dat de eerste verantwoordelijkheid ligt bij het Waterschap Vallei & Veluwe omdat door hen de vergunning wordt afgegeven.

Duidelijk werd dat de meerderheid van de partijen geen behoefte heeft aan een grotere invloed op het beleid van het Bosbad en veel waardering bestaat voor het functioneren van het bestuur. De vraag of de gemeente geen grotere betrokkenheid moet krijgen was opgeworpen door Ellis van Dam (Gemeentebelangen). De meerderheid van de partijen vindt wel dat de cijfers rond het onttrekken van grondwater transparant moeten zijn. Dan valt ook te controleren of de aanname dat het Bosbad vijf jaar meer grondwater heeft onttrokken aan de bodem dan volgens de vergunning mag op waarheid berust. 

De antwoorden op vragen van Gemeentebelangen rond het onttrekken van grondwater door het Bosbad komen donderdagavond nog aan de orde in de raadsvergadering. In de commissie economie, bestuur en openbare ruimte werd aan de discussie twee uur besteed.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie