Afbeelding
Pixabay

Regio Noord-Veluwe wil mening van inwoners over conceptplan RES

3 juni 2020 om 12:36 Natuur en milieu

PUTTEN Over tien jaar moet ongeveer 60 procent van de gebruikte elektriciteit op de Noord-Veluwe duurzaam opgewekt worden uit zonne- en windenergie. Dat is ongeveer tien keer meer dan nu. Hoe de regio, waar de gemeente Putten deel van uitmaakt, dit wil gaan doen, staat in het conceptplan Regionale Energiestrategie (RES) Noord-Veluwe. De regiogemeenten vinden het belangrijk dat inwoners van de regio hun mening kunnen geven over het plan.

De RES beschrijft hoe de regio een bijdrage kan en wil leveren aan de landelijke doelstelling uit het Klimaatakkoord. De doelstelling is om in 2030 in Nederland 35 terawattuur (TWh) grootschalige zonne- en windenergie op land op te wekken en zodoende de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daarnaast wordt toegewerkt naar een aardgasvrije gebouwde omgeving.

130 VERTEGENWOORDIGERS Putten werkt hiervoor samen met regiogemeenten, waaronder Harderwijk, Ermelo en Nunspeet, de provincie, waterschap Vallei en Veluwe, netbeheerder Liander, de verenigde Noord-Veluwse woningcorporaties, de verenigde Noord-Veluwse energiecoöperaties, Natuur en Milieu Gelderland en VNO-NCW. Ongeveer 130 vertegenwoordigers hebben meegewerkt aan het conceptplan. 

DRIE PLANNEN De regio Noord-Veluwe verwacht 0,5 TWh aan duurzame elektriciteit in 2030 grootschalig op te wekken. Hiermee verlaagt de regio naar eigen zeggen de uitstoot van broeikasgassen met 49 procent. Op welke manier dit mogelijk is, is uitgewerkt in drie verschillende plannen. Elke variant beschrijft ‘zoeklocaties’ waar in de regio grootschalige opwek van duurzame elektriciteit (onder voorwaarden) mogelijk kan zijn. 

DUURZAME WARMTE Een onderdeel van de regionale energiestrategie gaat ook over de duurzame warmtevoorziening. Hier staat beschreven welke warmtevraag de regio in 2030 heeft, welke duurzame warmtebronnen beschikbaar zijn en welke warmte-infrastructuur gebruikt kan worden. Zo wordt bekeken of individuele all-electric-oplossingen, zoals warmtepompen, mogelijk zijn en of een aantal plekken lokale warmtenetten kan krijgen. Regionaal liggen er ook kansen voor biogas, volgens RES Noord-veluwe. ,,Als een groot gedeelte van de gebouwde omgeving over zal gaan op all-electric-warmteoplossingen zal de electriciteitsvraag gaan stijgen in de regio. Dit heeft dan ook consequenties voor de elektriciteitsnetten."

MENING Tot aan oktober willen de regiogemeenten van zoveel mogelijk inwoners hun mening horen over het conceptplan. Later in juni zullen de inwoners hierover worden benaderd. Ook de gemeenteraden, de Provinciale Staten en het waterschap bespreken in deze periode het conceptplan van de regionale energiestrategie. Daarna zal met onder andere de reacties uit de Noord-Veluwse samenleving en uit de bestuurlijke besluitvorming worden gewerkt aan een definitieve energiestrategie, deze moet op 1 juli 2021 klaar zijn, meldt RES Noord-Veluwe.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie