Afbeelding
Provincie Gelderland

Bestuurders slaan handen ineen voor een ‘groenere en robuustere Veluwe’

6 november 2020 om 06:50 Natuur en milieu

PUTTEN Provincie Gelderland, de Veluwse gemeenten, de Veluwe Alliantie en het programma Vitale Vakantieparken gaan gezamenlijk werken aan de aanpak van de regio. De samenwerkingsovereenkomst voor de Regio Deal Veluwe werd donderdag ondertekend door alle betrokken bestuurders. Voor de aanpak van de regio wordt 25 miljoen euro uitgetrokken, Haags geld en middelen van de provincie.

Vanwege alle COVID-19 maatregelen vond de ondertekening digitaal plaats. De Regio Deal Veluwe maakt het mogelijk op verschillende terreinen verbeteringen door te voeren. Er wordt nu ingezet op het optimaal benutten van grond, spreiding van recreanten, milieuvriendelijk vervoer en groene vakantieparken. Tenslotte wordt er gewerkt aan regionale wet- en regelgeving. Enkele onderdelen van deze ambities zijn al voorzichtig in gang gezet.

ROBUUSTER EN GROENER Afgelopen zomer hebben de Statenleden er mee ingestemd dat provincie Gelderland geld voor deze grote Veluwse aanpak uittrekt. De plannen zijn uitgewerkt in de Regio Deal Veluwe. De plannen borduren voort op het Gelders Coalitieakkoord en de omgevingsvisie Gaaf voor Gelderland. Peter van ’t Hoog, gedeputeerde Gebiedsagenda Veluwe: ,,Onze handtekeningen bevestigen de ambities om de mooie Veluwe in de toekomst robuuster en groener te maken. Het geld is er nu, onze samenwerking is ‘officieel,’ we gaan dus aan de slag. Het is nodig en de regio verdient het ook.”    

Met de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst zijn bevoegdheden en verantwoordelijkheden op papier gezet en is de provinciale en gemeentelijke (co)financiering vastgelegd. Provincie Gelderland wordt Kassier en gaat over de subsidieverdeling. Tenslotte krijgen verschillende vertegenwoordigers van alle betrokken partijen de regie over de uitwerking van de Regio Deal Veluwe. 

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie