‘Snuffelfietsers’ verzamelen openbare fijnstofdata - De Puttenaer | Nieuws uit de regio Putten

‘Snuffelfietsers’ verzamelen openbare fijnstofdata

21 jan, 14:38 Natuur en milieu Charella Hulsbosch
Jocelyn Kemker - de Kruif is één van de 500 deelnemers met kastje die al vanaf het begin bij het project is betrokken.
Jocelyn Kemker - de Kruif is één van de 500 deelnemers met kastje die al vanaf het begin bij het project is betrokken.

REGIO Sinds juni 2019 loopt er een experiment in de provincie Utrecht en een deel van Gelderland waarbij verschillende soorten data over luchtkwaliteit worden verzameld door fietsers met speciale meetkastjes. Anderhalf jaar later maakt de provincie de balans op.

Met een kastje op hun fiets bewegen vijfhonderd inwoners van de provincie Utrecht en Gelderland zich al meer dan een jaar door het landschap. De zogeheten ‘Snuffelfietsen’ brengen de route die wordt gefietst in kaart en meten de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine stofdeeltjes in de lucht, die schadelijk zijn wanneer je ze inademt.

METINGEN Nu deze fase van het experiment tegen het eind loopt, zijn er door de deelnemers behoorlijk wat data verzameld. Claar Schouwenaar, coördinator van het experiment bij de provincie Utrecht, vertelt: ,,Zodra een fietser fietst, meet het apparaat elke tien seconden het fijnstof. Zo krijg je een rij van metingen achter elkaar gedurende de hele route. E..

Mis niks, lees alles van De Puttenaer


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Putten en omliggende plaatsen met de Puttenaer. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Puttenaer lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Putten.