Woningen van het gas af is enorme opgave blijkt uit proefprojecten - De Puttenaer | Nieuws uit de regio Putten

Woningen van het gas af is enorme opgave blijkt uit proefprojecten

26 mrt, 15:45 Natuur en milieu ANP
Afbeelding

PUTTEN Nederland moet van het aardgas af. Vanwege het klimaat en de sluiting van de Groninger gaskraan moeten in 2050 alle woningen aardgasvrij zijn. Het belooft een flinke opgave te worden, blijkt uit de tientallen wijken waar wordt geëxperimenteerd met gasloos. Toch zijn er ook hoopgevende verhalen.

Het is regelmatig de eerste vraag die Nico Kuijper gesteld wordt wanneer hij vertelt over de warmtepomp die zijn huis verwarmt: ,,Heb je ‘s winters geen koude voeten gehad?” Hij haalt zijn schouders erover op. ,,Ik ben heel tevreden met mijn gasloze woning.”

In navolging van Kuijpers woning dienen er nog heel wat van het gas gehaald te worden. Het Klimaatakkoord schrijft voor dat er in 2030 anderhalf miljoen huizen gasloos moeten zijn, in 2050 ruim zeven miljoen. In een zogeheten Transitievisie Warmte moeten gemeenten voor het eind van dit jaar duidelijk maken hoe zij voorgoed afscheid van het aardgas gaan nemen.

Mis niks, lees alles van De Puttenaer


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Putten en omliggende plaatsen met de Puttenaer. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Puttenaer lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Putten.