Stof, vocht en beestjes in het ventilatiekanaal.
Stof, vocht en beestjes in het ventilatiekanaal. Feenstra

Opfrisbeurt ventilatiesystemen voor inwoners Noord-Veluwe

Natuur en milieu

PUTTEN Goede ventilatie in huis is belangrijk voor je gezondheid en de kwaliteit van je woning. Daarom zijn de Noord-Veluwse gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem en duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam de ventilatiecampagne ‘Dat lucht op!’ gestart. Inwoners uit één van deze regiogemeenten kunnen korting krijgen als zij hun mechanisch ventilatiesysteem laten inregelen en/of schoonmaken tot juli 2022.

Per dag komt er veel vocht in onze woning vrij. Bijvoorbeeld als we douchen, koken en wassen. Wanneer deze vochtige lucht niet naar buiten wordt afgevoerd of als er geen nieuwe verse lucht in huis komt, kunnen er veel problemen ontstaan. Denk aan schimmels aan de muren of gezondheidsklachten als hoofdpijn, vermoeidheid of verkoudheid. Ook kun je meer last krijgen van allergieën als hooikoorts. Daarom is ventileren erg belangrijk. Helemaal in huizen die goed zijn geïsoleerd.

KORTING Wie zijn mechanisch ventilatiesysteem laat inregelen en elke 5-6 jaar laat schoonmaken, zorgt ervoor dat er goed geventileerd kan worden. Tijdens de ‘Dat lucht op’-campagne kunnen inwoners een bedrijf (naar keuze) hun mechanisch ventilatiesysteem laten inregelen en/of schoonmaken.
Wie na de uitvoering van de werkzaamheden de factuur van het bedrijf betaald heeft, kan deze uploaden op de website van Veluwe Duurzaam. Veluwe Duurzaam geeft daarna 35% van het bedrag terug (maximaal 50 euro). Meer informatie over de campagne is te vinden op: www.veluweduurzaam.nl/dat-lucht-op Op deze website staan ook andere tips voor een prettig binnenklimaat.

LUCHTKWALITEIT CHECKEN Wie benieuwd is naar de luchtkwaliteit in zijn huis, kan hiervoor een CO2-meter gebruiken. Deze meter controleert hoe het CO2-gehalte en de luchtvochtigheid in huis is. Zo weet je gelijk of je meer moet ventileren of dat je je mechanisch ventilatiesysteem moet laten inregelen en/of schoonmaken. Omdat ramen en deuren vaker openstaan in de zomer, heeft CO2 meten in de zomer niet zoveel zin. Daarom is de CO2-meter vanaf 1 september (na de zomerstop) weer kosteloos te lenen via de Energiebieb van Veluwe Duurzaam: www.veluweduurzaam.nl/energiebieb Bij de meter zit een handleiding met uitleg over de meter en de resultaten.

VELUWE DUURZAAM Bij Veluwe Duurzaam kunnen inwoners en bedrijven terecht voor informatie en advies op het gebied van energiebesparing, verduurzaming van woning, tuin en milieu. Veluwe Duurzaam is het duurzaamheidsloket van de zeven regiogemeenten: Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten en samenwerkingspartner Waterschap en Vallei en Veluwe.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderboekenweek met thema Gi-ga-groen wordt leesfeest 27 sep, 16:11
Logo
Afbeelding
‘Putten op weg naar de kerst’ 27 sep, 15:14
Afbeelding
Voetganger op zebrapad geschept door auto 27 sep, 06:38
Logo
Afbeelding
Biljarten en trimmen; ‘Ik wil actief bezig blijven’ Dit doe ik... 26 sep, 13:58
Logo
Afbeelding
Overlast verwarde personen groeit: in Gelderland al 14.000 gevallen in 2021 26 sep, 11:47
Afbeelding
Overhandiging cheques aan Groot Spriel 26 sep, 11:29
Afbeelding
SDC Putten wint in blessuretijd 26 sep, 11:21