Een oogstdag in Schaarsbergen.
Een oogstdag in Schaarsbergen. Urgenda

Duizenden vrijwilligers planten 70.000 bomen in Gelderland

25 mei 2022 om 09:00 Natuur en milieu

REGIO Gelderland heeft er afgelopen winter 70.000 bomen en struiken bij gekregen, dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers die deze hebben verplant. 

De organisatie van Meer Bomen Nu organiseerde 54 evenementen in Gelderland, waarbij vrijwilligers jonge bomen, struiken en stekken verzamelden op plekken waar ze ongewenst zijn, om ze vervolgens te planten op plekken waar ze kans hebben volwassen te worden. Menig boerenakker heeft er een bomenhaag of heg bijgekregen en duizenden achtertuinen zijn een boom of struik rijker. De provincie droeg bij aan de campagne omdat de provincie zichzelf tot doel heeft gesteld voor 2030 één miljoen bomen en 1700 hectare bos aan te planten. Gedeputeerde Peter Drenth: ,,Meer Bomen Nu weet duizenden mensen in actie te krijgen en hun innovatieve verplantmethode levert een belangrijke bijdrage aan biodiversiteitsherstel en klimaat.”

Het succes in Gelderland valt binnen een landelijke campagne: afgelopen winter werden in totaal 390.000 bomen en struiken geplant, ondanks corona-lockdowns. Sinds de start van de campagne in 2020 staan inmiddels 890.000 bomen en struiken op de teller, waaronder 190.000 perenbomen, 65.000 sneeuwbalstruiken, 20.000 restanten van Intratuin en 300 grote monumentale bomen die een tuincentrum overhad. Het belangrijkste zijn echter de ruim 600.000 zaailingen uit de natuur: 90 procent inheems, zonder gif en kunstmest opgegroeid en dus geheel ecologisch verantwoord. En bijna geheel uitgevoerd door vrijwilligers die de hele winter de natuur in trokken om onder leiding van boswachters en ecologen jonge boompjes en struiken te verplanten van kansarme naar kansrijke plekken.

Nederland wil 37.000 hectare aan bos en bomen aanplanten om klimaatverandering te remmen en de biodiversiteit te verhogen. Dat zijn meer dan 100 miljoen bomen. Europa wil er drie miljard bij planten. De verplantmethode van Meer Bomen Nu draagt bij aan het behalen van deze doelstellingen.

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda en ontwikkeld door stichting MEERGroen uit Haarlemmermeer. Dankzij de duurzame boeren van Caring Farmers heeft de campagne snel kunnen opschalen.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie