Afbeelding
import

Minder luxe verzuim op Puttense scholen

21 april 2020 om 14:43 Onderwijs

PUTTEN Het aantal meldingen van luxe verzuim binnen de Puttense scholen is in het leerjaar 2018/2019 gedaald van vijftien naar drie leerlingen. Het gaat dan onder meer om bijvoorbeeld eerder op vakantie gaan.

Wijnand Kooijmans

De daling blijkt uit het jaarverslag 'Leerlingzaken' over het afgelopen schoolseizoen. Aangenomen wordt dat de daling een gevolg is van de vele aandacht die in voorgaande jaren is besteed aan het luxe verzuim. Aangenomen wordt dat het effect nu voor het eerst duidelijk zichtbaar is.

CIJFERS De cijfers over het schoolverzuim in algemeenheid worden flink beïnvloed door het gegeven dat door de invoering van de AVG (Algemene Verordening gegevensbescherming) ziekteverzuim niet meer mag worden gemeld bij Leerplicht omdat dit geoorloofd verzuim betreft. Scholen dienen de jeugdarts bij een ziektemelding te betrekken en met de leerling en/of ouders afspraken te maken over deelname aan het onderwijs.

Pas wanneer deze afspraken niet worden nagekomen door de leerling kan bij de leerplichtambtenaar een melding 'ongeoorloofd verzuim' worden gedaan. In eerdere jaarverslagen maakte zorgwekkend ziekteverzuim nog wel onderdeel uit van de cijfers. Mogelijk is dit, zo geeft het college aan, de oorzaak dat het aantal meldingen van 18 tot 23 jaar voor het eerst sinds jaren is gedaald.

GESTEGEN Ook de meldingen vanuit het voortgezet onderwijs zijn gedaald. De verzuimmeldingen vanuit het basisonderwijs zijn wel gestegen. Vermoedelijk komt dat dit jaar door het verplichte gebruik van het verzuimregister van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Er is in het afgelopen schooljaar sprake van een duidelijke afname van het signaal verzuim. Het gaat dan om verzuim dat wijst op structurele problemen bij kind of gezin. Deze daling is, zo wordt aangegeven, ook te verklaren uit het feit dat ziekteverzuim niet meer mag worden gemeld.

VRIJSTELLINGEN Het aantal vrijstellingen van onderwijs is nagenoeg gelijk gebleven. Zo'n vrijstelling wordt ook niet zomaar afgegeven. Er wordt steeds zorgvuldig gekeken of er toch een vorm van onderwijs mogelijk is.

Regionaal is er sprake van een toename van het aantal vrijstellingen op basis van richtingsbezwaar. Navraag leert dat hiervan in de gemeente Putten geen sprake is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie