Afbeelding
Column

Fabrieksterrein: Graafmachinefeest

8 december 2020 om 10:00 Opinie

PUTTEN Een kleine veertig jaar geleden reden we elke vrijdagavond naar opa in Voorthuizen. Vanaf 6 december werd die rit in het donker elke week iets meer bijzonder. Elke week kwamen er een paar verlichte bomen bij langs de Voorthuizerstraat. Samen met mijn zussen was het een hele sport om er elke week weer zoveel mogelijk te tellen.

Led-verlichting was er natuurlijk nog niet, dus het ging om kleine en grotere gloeilampen. Misschien herinner je ook wel die coniferen die tot kerstboom werden verheven doordat er een snoer met grote gloeilampen in gehangen werd. Die gloeilampen gaven minstens net zoveel warmte als licht en als het sneeuwde bleef de sneeuw overal liggen behalve op die verwarmde coniferen.

Toen waren de feestdagen nog overzichtelijk. Tot en met 5 december zag je sinterklazen en (…) pieten in de etalages en vanaf 6 december werden die ijlings omgebouwd tot kerstetalages. Ook werden pas vanaf 6 december de kerstbomen buiten verlicht. Tegenwoordig zie je al vanaf begin november de eerste kerstverlichting verschijnen in de tuinen en aan de huizen. Sky Radio draait vanaf half november al aaneengesloten kerstmuziek.

Van de week reed ik met de twee jongens achter in de auto naar huis in het donker. Stiekem kijk ik toch wel goed om me heen naar de diverse kerstverlichting overal in de tuinen. Het varieert duidelijk van smaakvol kerstachtig tot overdadig kitscherig. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat het mij niet snel te kitscherig is. Het feit dat ik onze koekoeksklok van kerstlampjes voorzien heb, zegt misschien wel genoeg daarover.

Maar goed. Met de jongens reed ik langs restaurant Terra Nova aan de Nijkerkerstraat. Ik wijs naar rechts en attendeer hen enthousiast op de uitbundig verlichte gevel en de ramen in Dickensstijl. De oudste kijkt naar rechts en zegt wat zuinig dat het ,,wel mooi” is. De jongste reageert tot mijn genoegen zeer enthousiast. ,,Kijk papa! Kijk papa!” hoor ik hem schreeuwen. Dit wordt direct gevolgd door: ,,Daar, een graafmachine!!!” We hebben duidelijk een verschillende invulling van kerstsfeer.

Terwijl we verder reden naar huis hoorden we op de radio een kerstnummer. De tekst kwam neer op ‘Kon het maar altijd Kerstmis zijn’. Van mij hoeft het niet. De sfeer rond Kerstmis is toch juist bijzonder omdat het om een paar weken gaat? Hoewel ik nu voortaan waarschijnlijk wel het hele jaar door bij elke graafmachine toch aan Kerstmis zal denken.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie