Afbeelding
Paul Nolens

INGEZONDEN: Transitievisie Warmte Gemeente Putten

12 januari 2021 om 10:00 Opinie

In de papieren editie van 17 november 2020 van deze krant stond in het gemeentelijke informatieblok de aankondiging dat de Transitievisie Warmte gereed is en gedownload kan worden. 41 pagina’s vol met informatie hoe en wanneer Putten aardgasvrij gaat worden.

Omdat dit een ontwikkeling is die geldt voor ieder huis in iedere straat had ik verwacht dat dit wel de nodige reuring zou geven in het dorp en dat er veel artikelen en reacties in de Puttenaer zouden volgen. Echter het is stil....
Voor de duidelijkheid: ik behoor niet tot de ‘klimaatontkenners’ maar vind een aardgasvrij Putten een hele grote stap die moeilijk te begrijpen is onder andere doordat bijvoorbeeld in Duitsland en België subisidies verstrekt worden als je kiest voor een verwarmingsketel op aardgas.
In de visie van de gemeente wordt de ‘all electric optie’ als de meest eenvoudig toe te passen oplossing geprefereerd, ieder huis zijn eigen warmtepomp, warmte onttrekken aan de buitenlucht. De buitenunit is niet stil, je wilt er geen last van hebben en die van je buurman wil je helemaal niet horen. Een andere optie is de biomassa gestookte minicentrale die een cluster van panden voorziet van warmte en stroom, bij de landelijke proefprojecten wordt alom geklaagd over de stank/luchtvervuiling die bij dit proces vrijkomt.
Stroom-technisch lijkt ‘all electric’ ook moeilijk te realiseren, in ieder geval niet met groene stroom, ‘s winters is er vaak te weinig wind voor de windmolens en de zonnepanelen geven dan ook geen stroom af. We willen ook gelijktijdig de accu’s van onze elektrisch aangedreven auto’s laden. Een enorme belasting van ons elektrisch netwerk. Betekent in mijn ogen dat er meer aardgas gestookte centrales bijgebouwd moeten worden om aan de gevraagde capaciteit te voldoen. De totale rendementswinst ten opzichte van de ouderwetse lokale gasverwarming is voor mij niet uit te rekenen, echter voor mijn gevoel schieten we er niets mee op rekeninghoudend met de totale CO2-voetafdruk van de gehele omschakeling naar all electric.
Ik heb het idee dat we opnieuw moeten nadenken, er andere initiatieven moeten worden ontwikkeld zodat we als totale Puttense gemeenschap onze bijdrage aan het klimaatprobleem leveren, energie besparen en ook produceren, bijvoorbeeld een groot zonnepark gefinancierd door en voor de inwoners die soms geen mogelijkheid hebben om zelf panelen te plaatsen. Ook de isolatie van onze huizen kan vaak nog verbeterd worden. Een tussenstap om ondertussen met volle overtuiging aan de verdere serieuze ontwikkeling van andere energievormen te werken zoals schoon geproduceerde waterstof en kernenergie.
Hoe denken de lokale politieke partijen over de gemeentelijke visie, waar zijn hun meningen of vinden ze het te riskant om die te ventileren en gerubriceerd te worden als klimaatdrammer of klimaatontkenner? Het wordt een lastige transitie waarbij het belangrijk is dat er oplossingen gezocht worden die gesteund worden door de inwoners, kom op politiek beken eens kleur!


Cees Berkhof

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie