Afbeelding
Martijn Fabriek

Fabrieksterrein: Voertuigen van hulpverleners

12 oktober 2021 om 11:33 Opinie

Afgelopen zaterdag was ik met de jongens naar de brandweerkazerne in Harderwijk. Daar werd een veiligheidsdag georganiseerd met presentaties en demo’s van hulpdiensten. In Putten was dat een aantal jaren geleden ook bij de brandweerkazerne en op het Fontanusplein. Er waren heel veel voertuigen te zien van diverse hulpverleningsorganisaties. Uiteraard verschillende brandweervoertuigen, zoals blusauto’s, een hoogwerker en de boot van het duikersteam. Daarnaast politieauto’s en -motoren, bergingsauto’s, takelwagens en diverse ambulancevoertuigen.

Het vreemde van al die tientallen verschillende hulpverlenersvoertuigen is dat het mooi is dat ze er zijn, maar zelf hoop je er eigenlijk nooit mee te maken te hebben. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat het nodig is dat politie, brandweer, ambulance, berging met wat voor voertuig dan ook speciaal voor jou nodig is. Over het algemeen zit je dan in een negatieve situatie.
Tijdens zo’n veiligheidsdag hoef je je daar niet mee bezig te houden. Voor ons is het gewoon leuk om die verschillende hulpverleningsvoertuigen van dichtbij en van binnen te bekijken. Vooral de hoeveelheid machines en apparatuur is indrukwekkend.

Tussen al die voertuigen stond één voertuig waar we niet in zijn geweest. Het was wel toegankelijk, sterker nog het was juist de bedoeling dat je er zo naar binnen kon lopen. Wij zijn er toch niet binnen geweest. Toen ik dit voertuig zo tussen de rest zag staan, dacht ik eerst nog dat het er helemaal niet tussen paste. Waarom zou je uitgerekend dit voertuig tussen al die hulpverlenersvoertuigen plaatsen. 

Toch was het niet onlogisch. Zoals ik eerder aangaf, wil je eigenlijk juist niet in die situatie terechtkomen dat je leven afhankelijk is van die hulpverleners. Ik ga ervan uit dat als je de hulpverleners echt nodig hebt dat je hen en hun hulpmiddelen volledig vertrouwt. Ze kunnen je leven redden. Als je in een levensbedreigende situatie zit en de hulpverleners staan klaar om je te redden, dan ga je toch ook niet zitten googelen of op forums kijken waar je altijd wel iets negatiefs vindt over hulpverleners?

Dat ene voertuig was een mobiele vaccinatiebus van de GGD waar je een coronavaccin kunt halen zonder afspraak. Ik heb het vaccin al gehad, dus logisch dat ik niet in die bus geweest ben. Maar ik moest er wel aan denken dat als de nood aan de man is, dan ben je toch blij dat al die hulpverleners en hun hulpmiddelen er zijn? Iedereen moet het zelf weten, maar ik begrijp het niet helemaal als je die hulpverleners en die hulpmiddelen afslaat.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie