Een strook langs snelweg A28 kan plek bieden aan windmolens en zonnepanelen.
Een strook langs snelweg A28 kan plek bieden aan windmolens en zonnepanelen. BDUmedia

‘Windmolens en zonnevelden langs A28 tussen Putten en Ermelo’

26 maart 2021 om 13:35 Overig

PUTTEN/ERMELO Een gebied langs de snelweg A28 ter hoogte van de Nuldernauwkust tussen Putten en Ermelo is in beeld voor vijf tot zeven grote windmolens. Daar zou ook plek zijn voor tientallen hectares met zonnepanelen.

Dat is te lezen in een rapportage die de basis is voor de Regionale Energiestrategie 1.0 van de Noord-Veluwe. Onder deze regio vallen de gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem. Ook de provincie Gelderland en Waterschap Vallei en Veluwe werken hieraan mee. Netbedrijf Liander heeft een adviserende rol. 

ENERGIENEUTRAAL De gemeenteraden en de Gelderse provinciale staten stellen de RES vast. De eerste versie van de energiestrategie voor de Noord-Veluwe moet uiterlijk 1 juli worden ingediend bij het Nationaal Programma RES. Elke twee jaar wordt de regionale aanpak opnieuw tegen het licht gehouden.

Doel van de Noord-Veluwe is om energieneutraal te zijn in 2050. Er moet dan evenveel energie worden opgewekt als dat er wordt verbruikt. Het gaat met name om (grootschalige) opwekking, transport en opslag van energie uit zon en wind.

LANDZIJDE Het zoekgebied voor vijf tot zeven ruim honderd meter hoge windmolens van elk circa 5,6 megawatt ligt aan de landzijde van de A28, ter hoogte van de stranden Nulde en Horst.

,,De schaal van de windturbines en een lijnopstelling langs de weg gaan relatief goed samen met het dynamische snelweglandschap. Er is met dit zoekgebied relatief weinig landschapsvervuiling’’, staat in de notitie voor de RES 1.0. ,,Er lijkt ruimte te zijn voor circa zeven windturbines. Momenteel zijn er meerdere concrete en lokale initiatieven met betrokkenheid van lokale grondeigenaren en omwonenden.’’

WEIDEVOGELS De zoekzone ligt gedeeltelijk in een nu nog beschermd weidevogelgebied. ,,Dit weidevogelgebied is weinig succesvol’’, meldt de rapportage. ,,De verwachting is dat dit weidevogelgebied vervalt in de geactualiseerde Omgevingsverordening. Besluitvorming hierover door de provincie moet nog plaatsvinden in 2021.’’

ZONNE-ENERGIE Het zoekgebied biedt volgens de notitie de mogelijkheid om windenergie te combineren met zonne-energie. ,,Een combinatie met dertig tot zestig hectare voor het opwekken van zonne-energie zou wind en zon in balans brengen. Locaties voor opwekking van zonne-energie en windmolens hoeven daarvoor beslist niet in elkaars nabijheid te liggen. Ze kunnen ook op enige afstand van elkaar worden ontwikkeld en wel dezelfde kabel delen.’’

ZOEKGEBIEDEN Andere zoekgebieden voor wind- en zonne-energie op de Noord-Veluwe zijn de omgeving van knooppunt Hattemerbroek, bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk en de Veluwemeerkust ten noorden van Nunspeet richting Elburg. Ook zonnepanelen op daken van woningen, bedrijven en stallen en zonnevelden op agrarische grond maken deel uit van de Regionale Energiestrategie. 

De gemeenteraad van Putten heeft eerder aangegeven in principe geen voorstander te zijn van zonnevelden op agrarisch terrein in het buitengebied en het open landschap zoveel mogelijk te willen behouden. 

Lees hier meer over de Regionale Energiestrategie Noord-Veluwe.

Windmolens langs de snelweg A30 bij Ede.
Voorbeeld van een zonneveld
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie