Afbeelding
Jolette van Eijden

Stichting HEST biedt rust

17 november 2021 om 15:14 Overig

“Dat iemand zomaar bij je thuiskomt, hoe waardevol is dat!”

PUTTEN Twee mantelzorgers uit Putten, Eveline Brons en Marian van Dijk, kijken met een warm gevoel terug op de hulp die de vrijwilligers van Stichting HEST hun boden in een van de zwaarste periodes van hun leven: de laatste levensfase van hun echtgenoot. Voor Eveline was dat ruim anderhalf jaar geleden, voor Marian nog geen halfjaar geleden. Ze willen graag vertellen wat deze hulp voor hen heeft betekend. 

Toen de zorg voor haar man Lammert te zwaar werd, nam Eveline Brons (57) zelf contact op met Mieke van Zelderen, de coördinator van Stichting HEST. 

HEST staat voor Hulpgroep Ernstig zieken en Stervenden Thuis en is actief in Putten, Ermelo en Garderen. Vrijwilligers van HEST helpen stervenden en hun naasten door ’s nachts een wakend oog en zorgende hand te bieden. Zij waken ’s nachts van 11 tot 7 uur zodat de mantelzorger met een gerust hart kan slapen. 

Eveline kent HEST uit de tijd dat haar vader op sterven lag, dertien jaar geleden. ,,Ik vond het toen zó bijzonder dat er ‘s nachts iemand kwam”, herinnert ze zich. ,,Toen heb ik er nooit bij stilgestaan dat we dat zelf ooit nodig zouden hebben. Ik wist dus van de mogelijkheden van HEST toen Lammert ernstig ziek werd.”

HOSPICE OF THUIS Lammert kreeg in 2019 longkanker met uitzaaiingen in zijn hoofd. Toen na een hersenscan duidelijk werd dat de artsen niets meer konden doen, nam de huisarts de begeleiding over en vertelde over de mogelijkheden: thuisblijven met hulp of naar een hospice. ,,We wilden allebei heel erg graag dat Lammert thuis kon sterven”, vertelt Eveline.

De huisarts schakelde Icare in en kwam iedere week langs om te informeren hoe het ging. ,,Dat was zó fijn dat hij de regie nam. Er komt zoveel bij kijken… Het was heel intensief, maar je wilt niet opgeven.” Er kwam een bed voor Lammert in de huiskamer en een tijdje later ging Eveline op een opklapbed bij Lammert slapen, omdat dat meer rust zou geven. ,,Maar je bent toch elke keer wakker. Je staat continu op scherp. Je bent alleen maar aan het zorgen dat alles goed gaat. Je slaapt amper meer en op een gegeven moment merk je dat je de grip kwijtraakt, dat je het niet meer alleen kunt. Toen heb ik de hulp van HEST ingeschakeld. Coördinator Mieke van Zelderen kwam langs om te vertellen hoe het werkte en dat vonden we allebei heel fijn!”

De hulp van HEST is maar een paar keer nodig geweest. Lammert overleed 18 februari 2020, 57 jaar oud. 

Eveline: ,,Het laatste stukje is heel intiem, heel kwetsbaar. Ik vind het heel bijzonder dat iemand zomaar bij je thuiskomt en dit werk geheel vrijwillig wil doen. Hoe waardevol is dat! Het gaf heel veel rust. De eerste nacht schrok ik wel een paar keer wakker, maar dan besef je: nee, ik hoef er niet uit, er is gelukkig iemand. Die andere nachten heb ik gewoon bewusteloos gelegen, zo moe was ik. Dan geef je je helemaal over. Dan kun je de dag ook weer aan en dat is heel fijn! Ik zou iedereen in zo’n situatie willen zeggen: Schakel hulp in en aanvaard een uitgestoken hand.”

STEUN Ook Marian van Dijk (62) riep de hulp van HEST in: ,,HEST heeft voor mij veel betekend. De steun, dat je gehoord wordt en dat je de rust kunt pakken die je zo hard nodig hebt. En dat er iemand is die begrijpt wat er aan de hand is. Dat is heel fijn.”

Na een carrière in de zorg werkt Marian nu als docent biologie op het Corlaer College in Nijkerk. In april vorig jaar kreeg Fred een epileptische aanval. Het bleek een hersenbloeding, veroorzaakt door een kwaadaardige tumor. Twee weken later is hij geopereerd. Maar begin juni van dit jaar kon Fred ineens de trap niet meer op. Er kwam een bed in de kamer. 

Marian: ,,Ik sliep naast Fred op een matrasje op de grond en hoorde alles. Je slaapt bijna niet meer. Soms was hij onrustig en dan ga je er toch weer uit. Van huis uit ben ik verpleegkundige. Ik heb in een hospice in Zeist gewerkt en weet veel van palliatieve zorg. Maar dat wil niet zeggen dat je het in je eentje redt. Toen stelde de huisarts voor om stichting HEST in te schakelen. Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik belde zelf naar HEST en toen was het snel geregeld. Ik sprak af dat ze één keer per week kwamen, want ook mijn zwager kwam hier wel eens waken. Toen ’s avonds de vrijwilliger kwam, ‘stuurde’ ze mij heel vriendelijk naar bed en dat was goed. Dat had ik ook echt nodig. Ik heb die keren zó vast geslapen. Zo kon ik er overdag weer tegen. We hebben HEST maar een paar keer nodig gehad. Toen ze op 25 juni voor de derde keer zouden komen, was Fred net die ochtend overleden, 63 jaar oud. Achteraf denk ik: had ik maar eerder over HEST gehoord, dan had ik ze eerder ingeschakeld en wat vaker gevraagd. Want de laatste maanden zijn heel zwaar geweest. Deze hulp was zó fijn!”

VRIJWILLIGERS De coördinator van HEST, Mieke van Zelderen, probeert altijd twee keer in de week een vrijwilliger op een adres in te plannen, maar dat is afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers. ,,Nee verkopen is geen optie. We proberen iedereen te helpen”, verklaart Mieke. Daarom is HEST op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het team uit te breiden. 

,,Vrijwilligers van HEST krijgen goede begeleiding en permanente ondersteuning. Nieuwe vrijwilligers starten met een tweedaagse cursus. Daarin leren ze bijvoorbeeld wat er wel en niet van ze wordt verwacht, hoe ze met stervenden en hun naasten omgaan en hoe ze goed tillen als ze een patiënt helpen op een andere zij te gaan liggen. 

Een achtergrond in de zorg is mooi, maar absoluut geen vereiste. Diploma’s worden niet gevraagd, wel een warm en dienstbaar hart voor de medemens.”

Ook Marian wil straks, als ze alles weer op de rit heeft, zelf vrijwilliger bij HEST worden. ,,Ik vind dit werk zó mooi! Ik heb nu zelf ervaren hoe geweldig het is dat iemand op vrijwillige basis aan het sterfbed van een ander gaat zitten. Dat ga ik straks ook doen.”

CONTACT Nieuwsgierig geworden? Ondersteuning nodig? Vrijwilliger worden? Meer informatie over HEST is verkrijgbaar bij coördinator Mieke van Zelderen, zij is bereikbaar via telefoonnummer 06-20305539, of bekijk de website van Stichting HEST www.stichtinghest.nl. 

Door Jolette van Eijden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie