Kayla, Esmee, Mandy en Zoë gaven hun maskers aan de ouderen.
Kayla, Esmee, Mandy en Zoë gaven hun maskers aan de ouderen. Yvonne van der Leest

Leerlingen maakten maskers voor ouderen

17 november 2021 om 15:18 Overig

PUTTEN Tijdens de week van dementie hebben de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van De Wegwijzer en De Korenbloem een masker beschilderd met daarop drie eigenschappen van iemand die lijd aan dementie. Afgelopen donderdag overhandigden vier leerlingen de maskers aan bewoners van Zorgerf Buiten-Land.

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Omdat karaktereigenschappen vaak verdwijnen gaf creatief therapeut Iris Smeenk de kinderen met deze opdracht de mogelijkheid om de eigenschappen terug te geven aan de mensen die lijden aan dementie. Het masker symboliseert hen. 

,,Het enthousiasme waarmee de kinderen aan de slag gingen raakte mij. Niet alle kinderen wisten van het bestaan van dementie. Toen ik later terugkwam op de scholen om een prijs uit te reiken voor het meest originele masker bleken meer kinderen iemand te kennen met dementie dan dat zij op voorhand dachten. Ze hadden namelijk thuis gesproken over dementie en daardoor is het bestaan van deze ziekte en het begrip voor dementie bij hen gaan leven”, aldus Iris.

UITREIKING VAN DE MASKERS De winnares van de Korenbloem had het masker voor haar overleden overgrootoma gemaakt en heeft haar masker aan familie gegeven. Kayla, Esmee, Mandy en Zoë van de Wegwijzer stonden te popelen om het masker te overhandigen aan de bewoners van Zorgerf Buiten-Land en afgelopen donderdag was het zover. 

De vier leerlingen kwamen samen met leerkracht Ingrid van de Bunt en Iris Smeenk naar het Zorgerf om hun maskers te geven aan de ouderen. Elke leerling heeft het masker persoonlijk overhandigd aan diegene waarvoor ze het gemaakt hadden. 

De ouderen waren stuk voor stuk blij verrast dat er iets speciaal voor hen gemaakt was. De maskers werden uitgebreid bekeken en hier en daar werd een knuffel gegeven.

KATTENLIEFHEBBER, GROENE VINGERS EN KUNSTENAAR Zoë maakte een masker voor mevrouw Wolff waarbij de woorden kattenliefhebber, groene vingers en beeldend kunstenaar pasten. Met de woorden ‘wat knap gedaan’ nam zij het in ontvangst. De dochter en schoonzoon van mevrouw Wolff waren bij de overhandiging aanwezig.

SPECIAAL MOMENT Na het uitreiken van de maskers werd er nog wat gedronken in het LandHuus bij Zorgerf Buiten-Land. En daar vertelde de dochter van mevrouw Wolff: ,,Dit is een heel speciaal moment. Mijn moeder maakte zelf vroeger ook een prachtig masker met halfedelstenen, kralen, veren en zelfs een adelaarsklauwtje. 

Het hing in mijn kindertijd al aan de muur thuis. Dit masker werd door de jaren heen veranderd en verfraaid met nieuwe onderdelen en andere materialen. 

Het was eigenlijk nooit af. Op een dag, een tijdje voordat ze bij Zorgerf Buiten-Land ging wonen, had ze het ding volledig uit elkaar getrokken. Ik vroeg haar waarom en zij gaf aan dat ze het weer wilde aanpassen. Maar ze gaf tevens aan dat ze er de materialen niet meer voor had, maar ook de mogelijkheden in haar hoofd niet meer. Het werd een chaos. 

Ik vroeg haar of ik haar kon helpen. Maar onder het mom van ‘mij mankeert niets’ sloeg ze iedere hulp van mij af. Ik kon niets voor haar betekenen. Het kapotte masker heb ik nog steeds ergens in een doos tussen haar andere spulletjes liggen. Ik wilde dit verhaal vertellen omdat jullie dan misschien begrijpen hoe dat proces bij mijn moeder gelopen is en om te laten zien hoe je hersens veranderen door dementie.” 

Zij had een foto van het masker bij zich die zij aan Zoë gaf. Het verhaal maakte diepe indruk op de leerlingen.

VERRASSING Yvonne van der Leest van Zorgerf Buiten-Land geeft aan: ,,Wat is dit een mooie afronding van een geweldig project. Het kreeg extra betekenis door het verhaal van mevrouw Wolff, haar masker en de gevolgen van dementie.”

,,Maar dat was nog niet alles. Tot slot kregen wij nog een verrassing van groep 7 van De Wegwijzer. De leerlingen hebben bij de kleedjesmarkt, die werd gehouden tijdens de Ossenmarkt, 140 euro opgehaald en dit bedrag werd aan het zorgerf geschonken. Samen met de bewoners gaan we hier een mooie bestemming voor zoeken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie