Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Voedselbank

18 november 2021 om 12:32 Overig

Ik ga het dit keer met u hebben over een ongemakkelijke waarheid. Over een voorziening die niet zou moeten bestaan in een welvarend land. Onlangs was ik op visite bij het bestuur en de vrijwilligers van de Voedselbank Putten. Dat bezoek maakte indruk.

ARMOEDEGRENS “Wat zullen wij vandaag eens eten?” Deze bijna vanzelfsprekende vraag gaat dagelijks in veel gezinnen over tafel. Er zijn echter ook gezinnen waar een dagelijkse warme maaltijd helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ook in onze gemeente leven mensen onder de armoedegrens. Meer dan u denkt. Soms tijdelijk, soms altijd. Voor deze groep is de voedselbank een uitkomst. En dat voelt, zoals aangegeven, ongemakkelijk. Het mooiste is immers als iedereen zichzelf kan redden.

SCHROOM Als gemeente proberen wij onze inwoners daarin bij te staan. Maar dat lukt niet voor de volle 100 procent. Zo eerlijk moet ik zijn. Om die reden wijzen wij inwoners op de voedselbank. Dat doen wij als gemeente door het stellen van de simpele vraag: “Hebben jullie wel te eten vandaag?” Dat is een lastigere vraag dan: “Wat zullen wij eens eten?”, maar wij stellen ‘m wel. En ik wil dat meer instanties en organisaties die vraag stellen aan hun cliënten en leden. Dat is nodig.

SUPERMARKT Tijdens mijn bezoek aan de voedselbank wezen de vrijwilligers mij erop dat veel van onze inwoners de voedselbank niet kennen. Of niet willen kennen. Dit uit schaamte. En dat is voor nergens voor nodig. Een bezoek aan de voedselbank is niets meer of minder dan een bezoek aan de supermarkt. De zeer betrokken vrijwilligers vragen u niet om uw komst te verantwoorden, maar helpen u gewoon voort. Als geen ander weten zij dat het niet altijd meezit in het leven.

Nogmaals: eigenlijk zou er geen voedselbank moeten zijn. Maar de realiteit is anders. Best veel mensen, ook in ons dorp, hebben moeite om het tempo van onze voortjakkerende samenleving bij te houden. En wat ben ik blij en trots dat er altijd mensen opstaan die, vrijwillig en onbaatzuchtig, de handen uit de mouwen steken voor hun medemensen. 

Dank jullie wel, bestuur en vrijwilligers van de Voedselbank Putten.

Bert Koops, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie