,,Mijn oproep aan alle mannen tussen de vijftig en zeventig jaar is laat je PSA waarde meten, vraag naar de voor- en nadelen van een PSA meting en beslis verder wat je kunt doen.”
,,Mijn oproep aan alle mannen tussen de vijftig en zeventig jaar is laat je PSA waarde meten, vraag naar de voor- en nadelen van een PSA meting en beslis verder wat je kunt doen.” Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Als een man praat over de prostaat is het vaak te laat

Overig

PUTTEN ,,Op prostaatkanker heerst nog een taboe, omdat veel mannen denken dat de opsporing en behandeling van deze ziekte de kwaliteit van leven aantast. Velen zijn bang voor incontinentie- en impotentieproblemen”, legt Puttenaar Kees van den Berg uit. Hij zet zich al jaren in als voorzitter van de Prostaatkankerstichting.

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

,,Maar door nieuwe technieken zijn er tegenwoordig minder nadelige gevolgen. Wanneer je er te laat bij bent zijn de gevolgen vaak veel groter, hoewel ieder mens anders in elkaar zit. En soms ontwikkelt de tumor zich zo traag dat je er heel lang geen nadelige gevolgen van hebt”, aldus Van den Berg.

Van den Berg, zelf ervaringsdeskundige, zet zich op alle mogelijke manieren in om mannen boven de 50 jaar ervan te overtuigen dat ze eens met hun huisarts moeten praten over een eventuele PSA-test. PSA, Prostaat Specifiek Antigeen, is een eiwit dat bij mannen in geringe mate in het bloed aanwezig is, maar bij een verhoogde PSA waarde is onderzoek wel belangrijk ,,Bij mij werd in 2012 prostaatkanker ontdekt en mij werd geadviseerd het een half jaar aan te kijken. Dat voelde niet goed en ik heb een second opinion laten doen bij een expert ziekenhuis waar men eerst een MRI-scan van de prostaat maakte. Ik bleek prostaatkanker te hebben en door middel van een operatie is mijn prostaat verwijderd. Ik ben genezen, maar ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als ik geen second opinion had aangevraagd. Ik vind het belangrijk dat iedereen de juiste behandeling krijgt en vraag naar expert centra voor diagnostiek en behandeling.”

Jaarlijks krijgen bijna 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker en dat is daarmee de nummer één kankersoort bij mannen. Bij ongeveer twintig procent van deze mannen is de prostaatkanker al uitgezaaid bij diagnose. Er overlijden ook elk jaar bijna drieduizend mannen aan prostaatkanker. Toch lijken veel mannen van vijftig plus zich daar niet zo bewust van. Nog te vaak wordt gedacht dat prostaatkanker alleen een ziekte bij oudere mannen is. Maar dat is niet waar. Bijna de helft van de mannen krijgt de diagnose prostaatkanker onder de leeftijd van 70 jaar. Bijna één op de tien mannen die prostaatkanker krijgt is zelfs onder de 60 jaar.

,,Het is erg belangrijk om de bewustwording voor deze vorm van kanker te vergroten. Omdat mannen vaak geen klachten hebben, is het een echte sluipmoordenaar. Daarom wil ik ervoor pleiten dat mannen boven de vijftig jaar het gesprek aangaan met hun huisarts over de voor- en nadelen van een eventuele PSA test. Nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat mannen van prostaatkanker meestal kunnen genezen, mits ze er op tijd bij zijn. Er zijn tegenwoordig methodes met minder grote consequenties, maar daarvoor moeten mannen wel naar een expertkliniek.”

Kijk voor meer informatie op www.prostaatkankerstichting.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aantal griepgevallen opnieuw laag, maar epidemie nog niet voorbij 10 uur geleden
Afbeelding
NS: meeste treinreizigers checken nog niet meteen in met bankpas 1 feb, 08:00
Logo
Afbeelding
Leerlingen adopteren voorstelling 31 jan, 11:32
Afbeelding
SDC Putten heeft fijn weekend; winst op FC De Bilt, concurrentie verliest 31 jan, 11:00
Afbeelding
De Meeuwen stelt teleur 31 jan, 09:42
Afbeelding
Huismus het meest gespot tijdens Tuinvogeltelling in Gelderland 31 jan, 08:00
Logo
Afbeelding
Burgemeester Lambooij blijft aan 30 jan, 14:00