Lees het volledige verkiezingsprogramma van Wij Putten op de website www.wijputten.nl.
Lees het volledige verkiezingsprogramma van Wij Putten op de website www.wijputten.nl. Wij Putten

Wij Putten: ‘Doen wat werkt’

9 december 2021 om 10:16 Overig

PUTTEN Wij Putten heeft haar verkiezingsprogramma ‘Doen wat werkt’ en de bijbehorende kandidatenlijst vastgesteld. Herman Luitjes wordt lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

,,De afgelopen tijd heeft een programmacommissie van Wij Putten zich ingezet om ons verkiezingsprogramma tot stand te brengen. De fractieleden die al wat langer meelopen hebben zich er niet mee bemoeid. We vonden het belangrijk om vers bloed ook de kans te geven hun accenten in het programma aan te laten brengen. De leden van de commissie kwamen met een concept naar de fractie, dat heeft tot aanvullingen geleid en vorige week zaterdag hebben we het vastgesteld”, aldus Luitjes.

,,De laatste periode was, door corona, wel een gekke periode. Hoewel ik constateer dat we niet minder hebben gedaan, maar alles ging wel anders. De buitenwereld draaide toch min of meer gewoon door en dat is ook aan de economische cijfers te zien. De afgelopen jaren zijn we de inwoners van Putten op een andere manier blijven opzoeken. Veel overleggen deden we digitaal. Wat mij betreft is overleggen via een beeldscherm een tweede keus, want ik ga er veel liever letterlijk op af.”

Wij Putten ziet woningbouw, een leefbaar en vitaal buitengebied en een menswaardige samenleving als de drie grootste uitdagingen voor de komende jaren.

,,We moeten voldoende woningen bouwen om op de langere termijn iedereen gehuisvest te krijgen. Voor de kortere termijn bouwen we flexwoningen en staan we het tijdelijk wonen op recreatieparken ruimhartiger toe. Hiermee bieden we tijdelijke huisvesting. Daarnaast gaan we op zoek naar andere creatieve oplossingen om de wooncrisis te lijf te gaan.”

Luitjes vervolgt: ,,Door het Rijksbeleid worden boeren steeds meer uitgekocht en dan komt de vraag aan de gemeente wat er dan wel kan in het buitengebied. Met het instrumentarium van het verleden kunnen we de problemen niet oplossen. In het buitengebied is extra ruimte nodig voor natuurinclusieve landbouw, het tegengaan van stikstofuitstoot, het opwekken van zon- en windenergie, natuurontwikkeling en biodiversiteit. Rode draad is verandering en het maken van keuzes. Samen met alle betrokkenen maken wij een deltaplan voor het buitengebied en zoeken we naar nieuwe economische dragers.” 

Luitjes vervolgt: ,,Na het afronden van de pleinen voor het gemeentehuis pakken we het gebied erachter aan. Een zeer denkbare optie is een ondergrondse parkeergarage achter het gemeentehuis, met daarboven ruimte voor woningen. Het marktplein wordt dan autovrij en krijgt een nieuwe verblijfsfunctie. Uiteraard blijft parkeren gratis.”

,,Wij Putten staat voor zorg op een menswaardige manier. Jeugdzorg en wmo-zorg leveren we, in Putten, op een heel hoog niveau en dat blijft zo. Wel vinden wij dat Putten een zorghotel moet hebben waar mensen na een ziekenhuisopname tijdelijk worden verzorgd, als dit thuis niet kan.”

Door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie