Auke en Maaijke van Elten laten het veld met zonnepanelen aan lijsttrekker Wim van de Koot zien.
Auke en Maaijke van Elten laten het veld met zonnepanelen aan lijsttrekker Wim van de Koot zien. CDA Putten

CDA Putten bezoekt VeluwsBospark

27 januari 2022 om 16:23 Overig

PUTTEN CDA Putten heeft afgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan het VeluwsBospark. Dit prachtige recreatiepark met circa honderd recreatiewoningen is volop in het groen gelegen en heeft zich goed doorontwikkeld op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. Op het VeluwsBospark worden recreatie, groen en duurzaamheid gecombineerd.

RECREATIE EN GROEN Puttense ondernemers Auke en Maaijke van Elten en hun VeluwsBospark is wat CDA Putten betreft een mooi voorbeeld van een groen en duurzaam park, waarin ook vorm gegeven wordt aan de energietransitie. CDA Putten staat voor een ‘groen’ dorp. Voldoende groenvoorziening is namelijk belangrijk. Zo is groen goed voor onder andere luchtkwaliteit, waterhuishouding en biodiversiteit. Bovendien zorgt groen ook voor CO2-opname. De Veluwe is een mooi gebied. Recreatie is belangrijk voor Putten. Het zet ons op de kaart. Daarnaast is het goed voor de economie. CDA Putten staat voor hoogwaardige recreatie waarbij een recreatiewoning ook echt een recreatiewoning blijft.

ENERGIETRANSITIE Op het park is een veld van ongeveer een half hectare zonnepanelen (3642 in totaal) opgesteld, goed voor circa 1 megawatt piek (MW/p) aan stroom. Ruim genoeg voor de huidige en toekomstige energiebehoefte van het park en haar bewoners én met ruimte voor teruglevering op het openbare energienet. Dit gedeelte van het terrein is in de jaren 2011-2013 volledig gesaneerd op basis van bodemonderzoek door ingenieursbureau Tauw en vormt nu een mooie overgangsstrook met de naastgelegen bedrijven. Daarnaast zijn en worden er ook duurzame chalets ontwikkeld. De chalets zijn goed geïsoleerd en maken gebruik van een warmtepomp. CDA Putten vindt het gebruik van zonnepanelen en warmtepompen een goed middel dat past bij verduurzaming.

BEREIKBAAR PUTTEN Gemeente Putten heeft in 2016 de ambitie uitgesproken om in 2050 energieneutraal te zijn. CDA Putten vindt dat we dit met elkaar moeten doen. ,,Dit aan de Puttense bevolking opleggen is niet zo zinvol. We moeten er met elkaar de meerwaarde van inzien. We zijn met elkaar verantwoordelijk voor de energietransitie.”

,,We hebben uit het bezoek meegenomen dat ondernemers als Auke en Maaijke van Elten graag met andere Puttense ondernemers (ook uit andere sectoren) willen brainstormen hoe we gezamenlijk stappen in duurzaamheid en energietransitie kunnen zetten. Daarbij zou een onafhankelijk lokaal/regionaalkennisloket van de overheid zeer bruikbaar zijn. Bovendien helpt het de ondernemers om de juiste investeringsbeslissingen te maken.”

CDA Putten vindt het prachtig om te zien hoe deze Puttense ondernemers met hun bedrijf bezig zijn en hoe zij het verduurzamen. ,,Zo blijft Putten volgens ons ook een ‘bereikbaar Putten’ voor toekomstige generaties.”

CDA Putten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie