‘Nergens vind je twee stoomgemalen zo dicht bij elkaar’
‘Nergens vind je twee stoomgemalen zo dicht bij elkaar’ Eigen foto

Uniek jubileumfeest in de Arkemheense polder

26 juli 2022 om 11:38 Overig

PUTTEN/NIJKERK Het Putter Stoomgemaal in Putten bestaat dit jaar vijftien jaar als industrieel monument. Het stoomgemaal Hertog Reijnout in Nijkerk bestaat dit jaar 35 jaar als monument. Beide gemalen vieren dit gezamenlijk op zaterdag 13 augustus met een mini-stoomdag.

De twee gemalen zijn de hele dag van 10.00 uur tot 16.00 uur in bedrijf en in en om de gemalen zijn veel attracties en evenementen. Bij het stoomgemaal Hertog Reijnout is het bezoekerscentrum Arkemheen te bezoeken met een nieuwe vaste tentoonstelling en veel attracties. Het bezoekerscentrum Arkemheen en het stoomgemaal Hertog Reijnout vormen samen het Stoomgemaal Arkemheen.

ATTRACTIES Naast de twee draaiende stoomgemalen zijn de volgende attracties te noemen: stoomtractors en stoomwalsen, een grote bomenzaag en stenenbreker op stoom, spoortreinen op verschillende breedtes, stoomboten groot en klein, werkende stoommodellen, stoomauto’s en een authentieke salonwagen plus nog veel meer interessante zaken. Aan de steiger ligt zoals vanouds de grote stoomsleepboot de Adelaar voor een rondvaart op het Eemmeer en kinderen kunnen meerijden met een spoortrein en diverse stoomauto’s. Ook is er een draaimolen.

NIJKERK Het stoomgemaal Hertog Reijnout is 100 jaar lang in bedrijf geweest, van 1883 tot 1983. Daarna werd haar functie overgenomen door een elektrisch gemaal dat nu het overtollig water uit de polder maalt. In 1985 werd het stoomgemaal gerestaureerd, zodat dit cultuurhistorische monument behouden blijft voor de toekomst. Stoomgemaal Hertog Reijnout is het enige nog werkende gemaal met twee buitenschepraderen. Het is ongeveer twaalf dagen per jaar (tijdens de zogenaamde maaldagen) speciaal voor publiek in werking, dus ‘onder stoom’, te zien. Bezoekerscentrum Arkemheen is gevestigd in de oude kolenloods van het stoomgemaal. In het bezoekerscentrum wordt voorlichting gegeven over de unieke waarden en belangen van de polder Arkemheen.

PUTTEN Het Putter Stoomgemaal is 135 jaar geleden gebouwd en heeft 85 jaar lang het waterpeil in de Arkemheense polder op het juiste peil gehouden. Daarna raakte het gemaal in verval. In 1980 werd het complex gekocht door de huidige eigenaar, Willem van de Klok. Hij wilde dit bijzondere erfgoed behouden. Jarenlang hebben Van de Klok en veel vrijwilligers zich ingezet om de machinistenwoning en het gemaal te restaureren. In 2006 werden zij beloond voor hun harde werk: het Putter Stoomgemaal was in ere hersteld en draaide weer. In 2016 verscheen het jubileumboek ‘Het Putter Stoomgemaal, Parel in de Putter Polder’.

UNIEK Peter Nijhof van de Nederlandse Gemalen Stichting: ,,De samenwerking tussen de twee stoomgemalen is uniek, nergens vind je twee stoomgemalen zo dicht bij elkaar.” Voor het totale evenement geldt één toegangsprijs. Bezoekers kunnen dan gratis met een klassieke Greyhound autobus tussen de gemalen heen en weer reizen. Parkeren is gratis en er is voldoende plaats bij het Stoomgemaal Arkemheen in Nijkerk. De prijzen zijn 7.00 euro voor volwassenen en 3.00 euro voor kinderen tot 14 jaar.

Stoomgemaal Arkemheen is te vinden aan de Zeedijk 6 in Nijkerk, kijk voor meer informatie op de website www.stoomgemaal-arkemheen.nl. Het Putter Stoomgemaal is gevestigd aan de Arlersteeg 30/32 in Putten, bekijk voor meer informatie de website www.putterstoomgemaal.nl.

Gerrit Steen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie